Skogens mat – en resa i litteraturens landskap

Författare: Gert Klötzke och Karsten Thurfjell
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 200
Utgivningsår: 2008

Även om dagens livsmedelsbutiker erbjuder all tänkbar mat så älskar vi fortfarande att hämta vår föda i skogen. Svampens, bärens, fiskens och viltets olika säsonger förorsakar ett antal myllrande folkrörelser ut i våra marker. Inte minst älgjakten är en årlig passion som går tvärs genom samhällslagren, och många är historierna som berättas därom.
Man kan tvista om det är naturupplevelsen eller den föda man finner som är viktigast, men alla är nog överens om att det man hittar i skog och sjö smakar sällsynt gott. Det tycker förstås vår främste viltkock Gert Klötzke, som samlat många av sina bästa recept på allt som skogen ger, samtidigt som han frikostigt delar med sig av sina erfarenheter. För att ackompanjera rätterna har Karsten Thurfjell sammanställt smakprov från den svenska litteraturens jaktlag, fiskafängen, svamputflykter och bärplockningar, från Vilhelm Moberg till Linda Olsson.

Kommentar:
Det här är en tjusig bok om mat, med massor av fina bilder. Den är mer än bara en sammanställning av recept, här finns också texter av Marie Hermansson, Vilhelm Moberg, Linda Olsson, Torgny Lindgren m.fl. som sätter tonen. Jag äter själv inte vilt, men det vattnas ändå i munnen från flera av recepten. Vad sägs om Hjortytterfilé med mandelpotatiskroppkaka eller Pistagerullat vildsvin med risotto och rödvinsolivsky. Desserter som Vaniljpannacotta med hjortronsoppa och Skogsbärssmulpaj med vaniljsås finns också att frestas av. En jättefin presentbok till jägaren eller friluftsmänniskan tycker jag.

Här finns recepten från boken