Familjen Brontë, en brevbiografi – Juliette Barker

I detta fascinerande urval brev, dagböcker och självbiografiska fragment av familjen Brontë träder de tre författarna Charlotte, Emily och Anne, deras bror Branwell och fadern Patrick fram med sina egna röster. Samlingen följer deras väg från den glädjefyllda, magiska barndomen, över de strävsamma åren och den enorma litterära framgången, till de tragiska sena åren.

Breven innehåller allt från Charlottes trivsamma och underhållande korrespondens med skolkamrater till fadern Patricks humoristiska kärleksbrev till sin fru, och här stiger familjen Brontë, deras vänner och samtida fram med levande röster från boksidan. En bok man läser som en roman.

Kommentar:
En bok man läser som en roman stämmer verkligen. Jag trodde den skulle vara lite seg och jobbig att läsa, men den uppslukade mig totalt. Det är främst Charlotte man lär känna, då hennes brev har blivit mest bevarade. Det är bilden av en stark och modern kvinna som växer fram, en kvinna med humor och självdistans och som vågar säga vad hon tycker och tänker.

Det är verkligen en sann biografi, inte omskriven och tolkad av någon annan, utan det är (främst) Charlottes ord rakt upp och ner. Hon överlever både sin mor och alla sina fem syskon, gifter sig sent, och avlider själv i tidig graviditet endast 38 år gammal. Jag grät till och med på slutet när hennes vänner underrättades om hennes död, så gripen blev jag av den här historien.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 432
Utgivningsår: 2004
Första meningen: "Att mäns brev är ointressanta och oförtroliga är allmänt bekant", skrev den nygifta Charlotte Brontë till sin väninna Ellen Nussey 1854.