En stjärna vid namn Ajax – Ulf Stark, Stina Wirsén

En dag när hunden Ajax är sju år kommer det en liten pojke till familjen. Han skriker och skriker – tills han får syn på Ajax. Då slutar han skrika och börjar le, och sedan den dagen är Johan och Ajax oskiljaktiga vänner. När Johan sover ligger hunden strax intill, när han ramlar kommer Ajax direkt för att trösta, och när han lär sig prata är hans första ord varken mamma eller pappa eller lampa utan VOV!

Och oj vad de leker! Genom hela dagisåren tumlar Johan och Ajax runt i vilda lekar. Men leken kan inte vara för alltid. För varje dag som går blir Ajax morrhår gråare och gråare. Till slut kan han inte leka mera, och en morgon när Johan har fyllt sju orkar inte Ajax vakna. "Han har drömt sig till himlen, säger mamma. Där får han leka och äta himlamat varenda dag". På kvällen öppnar Johan fönstret och tittar upp mot stjärnorna. Sedan ger han sig av, upp i världsrymden, förbi tusen himlar och planeter. Han ska hitta stjärnan som heter Ajax.

Kommentar:
Det här är en sådan vacker och sorglig och poetisk bok, jag får kramp i hjärtat och tårar i ögonen bara jag tar fram den ur bokhyllan. Och det är i min egen bokhylla den får plats, jag gav den i present till sonen eftersom den stämde så väl in på honom själv, när han var bebis och hans bästa vän var vår hund. Men jag har snott tillbaka den i smyg… Vi tar fram och läser ur den ibland och det spelar ingen roll hur många gånger jag läst den, jag sitter ändå och snyftar och tycker den är så vacker. Det är en bok om livet och döden, om sorg, men också om hopp. Oändligt vacker! Helt underbar!

Fakta:
Författare: Ulf Stark
Illustrationer: Stina Wirsén
Förlag: Bonnier Carlsén
Utgivningsår: 2007