Flyga drake

Författare: Khaled Hosseini
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor. 352
Utgivningsår: 2008 (2004)

Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. Trots att de uppfostras sida vid sida lever de i två helt skilda världar. Amir är son till en framstående välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir, han försvarar honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han.
När Sovjetstyrkor invaderar Kabul och Amir och hans far flyr landet för att skapa sig ett nytt liv i Kalifornien tror Amir att han har gjort sig fri från sitt förflutna. Men han kan inte lämna minnet av Hassan bakom sig.

Kommentar:
En sådan underbar bok detta är. Jag läste ut den på en förmiddag för jag kunde inte slita mig ifrån den. Man har ju hört mycket bra om den, men att den var så här bra hade jag inte kunnat föreställa mig. Den griper tag, den berör, den är sorglig, den är vacker, den är tragisk, den är varm, den är fängslande, den är allt man kan begära av en bok. Jag fick gåshud på armarna flera gånger när jag läste, så sorglig och så vacker på samma gång. Sen att den utspelar sig ett land och i en kultur som jag inte är så bekant med förhöjer hela upplevelsen. Lyckliga er som ännu inte läst denna pärla, ni har en förtrollande läsupplevelse framför er!