Det nakna hjärtat

Författare: Lisa Tucker
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 362
Utgivningsår: 2008

För nitton år sedan försvann en välkänd amerikansk man från Los Angeles med sina två barn, Dorothea och Jimmy. Han tog dem med till ett bergigt och bortglömt hörn av New Mexico, där de fick växa upp i det närmaste totalt avskärmade från omvärlden. Han ville att de skulle leva sina liv i en utopisk fristad, bortom det moderna samhället.
Barnen växte upp med romaner, uppslagsverk och musik från förr, men utan tv, datorer, radio eller tidningar. Dorothea hinner bli 23 år innan hon lämnar det enda liv hon känner. Då ger hon sig iväg för att leta efter brodern, som plötsligt lämnat hemmet för att finna ett nytt liv i St Louis. Fadern har blivit svårt sjuk och hon vill att Jimmy ska komma hem innan fadern dör.
Som från en helt annan värld – iklädd 50-talskläder och utan nutida referenser – ska hon för första gången möta sin omvärld. Sökandet efter Jimmy blir en odyssé fylld av upptäckter, som så småningom leder henne fram till sanningen om familjens förflutna och till den fasansfulla händelse som kom att förändra hennes fars liv för alltid. Men sökandet leder också till en ny början.

Kommentar:
Det här är en bok om kärlek och saknad och sorg. Man får historien berättad för sig ur olika vinklar och inser att allt inte är svart eller vitt. Boken är välskriven och spännande, men den saknar något som jag inte kan sätta fingret på. Hur tragiska människoödena än är så blir jag aldrig riktigt gripen. Men det känns ändå som att det inte gör någonting, det är en bra historia. Jag läser gärna mer av Lisa Tucker.