Brottsplats KB: Jakten på de stulna böckerna – Lars Korsell

Den 8 december 2004 sprängdes en lägenhet i luften på Surbrunnsgatan 45 i Stockholm. I rasmassorna hittades en död man. Han var enhetschef på Kungliga biblioteket, och hade nyligen avslöjats med att ha stulit 62 böcker. Historien om bibliotekstjuven rapporterades världen över och blev dokumentär och tv-serie. Men vad hände med stöldgodset?

En sommardag 2011 inledde två bibliotekarier på KB en jakt på de stulna böckerna. Detektivarbetet innefattade samarbete med FBI, tysk polis och spår som leder tillbaka till stormaktstiden. I denna bok delar Bibliotekstjuvens kollegor med sig av nya fakta om hur han avslöjades. Fram träder en delvis ny berättelse om KB-mannen och hur han gick från att vara en anonym bibliotekarie till världskänd boktjuv.

Kommentar:
Vi känner väl alla till historien om bibliotekstjuven Anders Burius, enhetschefen på Kungliga biblioteket som stal ett 60-tal ovärderliga böcker från sin arbetsplats och sålde dem vidare. Den här boken handlar om efterspelet, om arbetet med att lokalisera och återbörda de stulna böckerna.

Det är ett berömvärt detektivarbete som bibliotekarierna Greger Bergvall och Jan Ottosson har lagt ner. Att kunna spåra de stulna exemplaren trots att Burius gjort sitt bästa med att ta bort stämplar och märkningar så att böckerna inte skulle kunna spåras.

Det är intressant läsning, men det är inte den dramatiska historia jag hade förväntat mig – och som det hade kunnat bli. (Tänker närmast på den fenomenala Fjädertjuven som fängslade mig totalt.) Det blir lite väl torrt och dessutom med en hel del upprepningar.

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Forum
Antal sidor: 272
Utgivningsår: 2023