Allt för din skull – Christina Stielli

Karoline är noga med att be till Gud innan hon somnar. Hon är noga med att be rätt. Hon försöker göra allt rätt, precis som mamma och Gud vill. Det är lätt när man är liten och söt, men när Karolines kropp växer och känslorna pirrar tvingar mamma henne att skyla sig. Karoline förstår att hon är ful, vet att hon inte duger och hatar kroppen som växer. Hon jagar sin älskade mammas bekräftelse och lyssnar efter en Gud som tystnat.
 
Men närmare än hon kan ana finns någon som tycker att hon är fulländad. Församlingens pastor, hennes morbror Aron, försäkrar henne att Gud lyssnar och att hon är vacker som en ängel. Aron är den enda som ser henne, som tar i henne med mjuka händer och säger att hon är vacker. Att hans händer går över gränsen tar det alldeles för lång tid för Karoline att inse. Och till vem kan hon då gå?
 
Kommentar:

Allt för din skull får mig att gnissla tänder av ilska. Jag blir både förbannad och frustrerad. Jag kan inte med religion och religiösa människor. Jag tycker synd om dem som inte begriper bättre. Förmodligen tycker dom synd om mig för att jag inte begriper bättre. Och aldrig skola vi mötas och förstå varandra.

I Allt för din skull beter sig de frireligiösa föräldrarna som idioter. (Det är konstigt att det heter frireligiös förresten, när det inte finns något fritt med det). Och jag blir så arg på dem, på hela församlingen. Det handlar om övergrepp, maktmissbruk, skuldbeläggande och inte minst dåligt föräldraskap.

Karolines föräldrar är dåliga människor och dåliga föräldrar. Den stenhårda mamman och den flata pappan. De gör båda två fel. Jag blir faktiskt mest arg på pappan som på nåt sätt inser att det är fel. Mamman är så kontrollerad att hon inte begriper bättre, men hon gör helt djävulskt elaka saker. Hur kan hon? 

Allt som sker sker i guds namn. Men precis samma saker händer ju även i icke-religiösa familjer. Att skambelägga och kontrollera. Att styra och förbjuda. Jag blir som sagt skitförbannad när jag läser, jag blir provocerad, och jag är ännu arg. Så visst är det en bra bok. Bra men vidrig.

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 365
Utgivningsår: 2014

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg