Märkta för livet – Emelie Schepp

En sommardag 1986 vaknar nioåriga Jana Berzelius upp på ett sjukhus. Hon har inget minne av vem hon är eller var hon kommer ifrån. 

Tjugosex år senare får Jana som framgångsrik åklagare uppdraget att leda förundersökningen i det uppmärksammade mordet på Hans Juhlén, verksamhetschef på Migrationsverket i Norrköping. Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander inleder hon ett intensivt arbete med att lösa fallet.   

Senare hittar man ännu ett lik. Denna gång är det ett barn. Allt tar en oväntad vändning när det visar sig att spåren leder mot den döde pojken. Och ju mer Jana gräver i hans bakgrund desto närmare kommer hon sanningen om sin egen. Och hon möter en mörkare och blodigare historia än hon någonsin kunnat föreställa sig.   

Kommentar:
Märkta för livet är Emelie Schepps debutroman, och en överraskande bra sådan. Det är en spännande och fartfylld historia med en handling som sticker ut. Det är inte riktigt det traditionella deckarupplägget.

Jana är en intressant karaktär. Man vet inte riktigt vem hon är eller var man har henne. Precis när jag tycker att jag fått grepp om henne så händer det något som förändrar min syn på henne, och så där håller det på. Med det menar jag inte att hon är motsägelsefull, utan snarare fascinerande. Och med en sådan barndom som hon haft kan man väl inte vara annat.

Till det negativa hör att det är alldeles för mycket innehåll i berättelsen. För många detaljerade beskrivningar av ovidkommande saker, allt behöver inte sägas. Men som debutbok tycker jag det här är mer än väl godkänt.

Bok nummer två sägs vara på gång, och den ser jag fram emot. Det lär finnas mer att berätta om Jana och hennes bakgrund…

Fakta:
Förlag: En & Ett AB
Utgivningsår: 2013
Antal sidor: 387
Första meningen: -SOS 112, vad har inträffat?

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Erikas bokprat, Deckarhuset och Peter H Nilsson