The Dog Stars – Peter Heller

Hig är en överlevare. Han har överlevt den influensaliknande epidemi som utrotat i princip hela befolkningen. Han har också överlevt den klimatförändring som slagit ut mängder av djurarter, inklusive den öring som han älskade att fiska. Han har förlorat sin fru, barnet de väntade, och alla han kände. Han bor på en övergiven flygplats i Colorado tillsammans med sin hund Jasper och sin gamla, pålitliga Cessna från 1956.

 
Han har en granne, Bangley, som är vapentokig och skjuter först och frågar sen. Bangley har inga problem att döda de enstaka vandrare som stryker omkring och letar efter mat eller vapen. Hig gör sina flygrundor och bevakar luftrummet, och Bangley ser till att döda alla som kommer tillräckligt nära. De har sina roller och hjälps åt att överleva.
 
Men ensamheten tär på Hig. Det måste finnas något mer där ute, längre bort. En gång för tre år sedan hörde han ett anrop på flygradion som han aldrig besvarade, och han känner nu att han måste försöka se om den personen finns kvar. Problemet är bara att bränslet inte räcker hela vägen dit och tillbaka. Han måste kunna landa planet på ett ställe där han kan tanka för att överhuvudtaget kunna återvända. Han är beredd att riskera allt för att försöka hitta någon, eller något annat.
 
The Dog Stars är en postapokalyptisk pärla. Den påminner om Vägen och En tid för mirakel. Och den är så fantastiskt vackert skriven. Mitt i all den till synes hopplösa tillvaron så beskrivs hur vacker världen ändå är. Stjärnorna på natthimlen. Viltet i skogarna. Kärleken till fisket. Trots att det inte längre finns öring, så är det en njutning för Hig att ta sig upp i bergen för att fiska. Världen är trots allt så outsägligt vacker. Sådär så att man tappar andan. 
 
Och man tappar andan av fler anledningar. För lika vackra som vissa stycken är, lika sorgliga är andra. Och hoppet, hoppet det finns alltid där.
 
Det språk som Peter Heller använder, och stilen han skriver på, gör att det känns som att man befinner sig inuti Higs huvud. Man ser det han ser och hans tankar flyger fram och tillbaka. Fragment, lösryckta meningar som bildar närmast poesi. 
 
Jag tycker det här är riktigt bra. Det är en sådan bok som man vill diskutera med andra efter att ha läst den. Jag kan inte släppa den och jag kan inte sluta tänka på Hig.
 
När kommer The Dog Stars på svenska? Och, när kommer filmen?
 
Fakta:
Förlag: Headline Review
Antal sidor: 313
Utgivningsår: 2012
Första meningen: I keep the Beast running, I keep the 100 low lead on tap, I foresee attacks.
 
Finns på Bokus och Adlibris.