Gale – Karl Eder

Teneriffa, november 2001. Tvillingtornen har just rasat och världen tycks stå i brand. I Santa Cruz hamn ansluter Daniel till Gale och Devan, ett irländskt par som annonserat efter besättningsmän till sin seglats över Atlanten. Snart kommer också tyska Matthias ombord.

För Daniel är havet en väg ut, en chans att omskapa sig själv. För Gale och Devan är det en dröm som går i uppfyllelse. Matthias behöver bara en paus. Men Venja är en liten segelbåt, och ute på öppet hav blir besättningens utsatthet snart uppenbar för var och en. Avskurna från omvärlden går de fyra allt längre in i en egen verklighet med otydliga spelregler. Samtidigt tycks det allt viktigare att få klarhet i vem Daniel är, och vad det är han flyr ifrån…

 
Kommentar:
Seglingsböcker är ett litet subintresse hos mig kan man säga, jag dras till böcker om äventyrliga jordenrunt-seglare, som kämpar ensamma mot det stora havet, och min högsta dröm är att mönstra ombord på ett skepp som Sofia och leva likt en vagabond på de sju haven. Men jag är alldeles för hemmakär, vattenrädd och oäventyrlig för att göra verklighet av mina drömmar. Så jag läser istället.
 
Att läsa en bok som Gale bygger inte direkt på min längtan att segla jorden runt, snarare tvärtom. Det här är en tät, närmast klaustrofobisk berättelse där fyra personer försöker samsas på en liten yta. Den är långsamt och lågmält berättad, och spänningen byggs gradvis upp. Man vet hela tiden att något kommer att hända, bara inte riktigt vad, eller på vilket sätt. 
 
Och jag tycker verkligen om det jag läser, jag vänder sida efter sida som en besatt och väntar på det där crescendot, intensiteten ökar steg för steg, snart kommer det, och så händer det! Och.. så.. poff. Så var boken slut. Och det var en liten besvikelse, det höll inte hela vägen i mål som jag hade hoppats på. Hade Karl Eder drivit på lite till, borrat sig ner i karaktärerna och låtit den där stora finalen explodera, då hade det kunnat bli helt fantastiskt bra. Nu blev det samlade omdömet istället nja.
 
Fakta:
Antal sidor: 209
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Tåget rullade in under det välvda glastaket.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Breakfast Bookclub, Bokstugan och Biblophilia.