Onda flickor – Alex Marwood

Sommaren 1986 dömdes två unga flickor till fängelse för mord. Tjugofem år senare rapporterar journalisten Kirsty Lindsay om en rad mycket obehagliga attacker på unga kvinnor. Hennes efterforskningar leder henne till städaren Amber Gordon.

Så träffas Kirsty och Amber på nytt, för första gången sedan den där svarta dagen då de var barn. De blir snabbt medvetna om den stora fara de befinner sig i. Och med nya identiteter och familjer att skydda är de beredda att göra vad som helst för att bevara sin hemlighet.

Kommentar:
Jag fastnade för Onda flickor vid första anblicken av boken. Den olycksbådande titeln och det hotfulla omslaget, samt att den ges ut av spänningsmästarna Modernista lovade gott. Eller ont, hur man nu vill se det.

Det här är en bok som går i gråskala. Jag tänker dels på miljön, den sjaskiga småstaden där allt känns grått och trist och desillusionerat, men också hos karaktärerna själva. Inget är svart eller vitt. Vem är ond och vem är god? Hur väl känner man egentligen sina vänner eller äkta hälfter? Allt är inte alltid som man tror.

Onda flickor är mörk och fängslande och bitvis väldigt otäck. Bit för bit rullas historien upp och i tillbakablickar får vi veta vad som hände den där dagen för 25 år sedan, samtidigt som jakten efter en mördare i nutid pågår.

Alex Marwood är en pseudonym för den brittiska journalisten Serena MacKesy. Onda flickor är inte hennes debutbok men det är hennes första spänningsroman. Fans av S.J Bolton och Belinda Bauer kommer inte att bli besvikna.
 
Fakta:
Originaltitel: The Wicked Girls
Förlag: Modernista
Antal sidor: 398
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Det finns en filt, men att döma av odören som stiger upp ur vecken har den aldrig tvättats.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Dark Places, alkb.se, Litteraturkvalster & småtankar, boktok73 och Bokboxen.