Om du bara kunde se mig – Cecelia Ahern

I Elizabeth Egans värld har allting sin bestämda plats. Samtidigt som hon har fullt upp med att driva sin egen inredningsarkitektbyrå är hon mot sin vilja adoptivförälder åt systersonen Luke, som hennes oansvariga syster överlåtit åt henne.

Ordning och punktlighet hjälper henne kontrollera sin vardag – och skyddar henne från smärtsamma minnen. Men så plötsligt en dag dyker Ivan upp. Han är sorglös, spontan och äventyrslysten – allt det som Elizabeth inte är. Snart tar livet en vändning hon aldrig kunnat drömma om…

Kommentar:
Cecelia Ahern har aldrig gjort något vidare stort intryck på mig. Hon har skrivit P.S Jag älskar dig, som visserligen var en okej bok, men filmen var så mycket bättre. (Och det kan visserligen bero på att filmen innehöll Gerard Butler och Irland, två av mina favoritelement. En tre timmars film med inget annat än Butler vandrandes omkring bland böljande gröna kullar skulle vara Oscarsmaterial enligt mig.)

Hon har också skrivit Där regnbågen slutar som jag inte gillade. Jag hatade formen med e-mail och brev – ett så billigt sätt att skriva en bok, och jag blev irriterad när jag mot min vilja började smågilla boken mot slutet. När jag sedan läste om Gåvan och tyckte den verkade så sentimental och smetig, så satte jag punkt på min bekantskap med Ahern. Tills nu då.

Och jag kan bara säga, att jag skulle ha låtit Ahern vila i frid. Om du bara kunde se mig är den sämsta bok jag läst i år, den sämsta bok jag läst på mycket länge. Jag är lite allergisk mot magiska element i böcker, OM det inte görs på rätt sätt. Författare som vet hur man gör är exempelvis Alexandra Potter eller varför inte Mats Strandberg/Sara Bergmark Elfgren. Men här blir det så urbota töntigt med låtsaskompisen Ivan och ”företaget” där alla låtsaskompisar träffas och dryftar sina klienter. Och Elizabeth själv väcker inga som helst sympatier hos mig, jag gillar henne inte alls. Stackars Luke att växa upp med henne. Men, jag kan trots allt inte låta bli att tänka att det här nog skulle kunna bli en halvbra romantisk komedi. Med Gerard Butler.

Den här boken verkar finnas med två olika titlar: Om du bara kunde se mig och Om du kunde se mig nu. Varför då? Och vad är förresten tanken med alla de olika omslagsvarianter som finns till Aherns böcker på svenska? Jag tycker det kryllar av dem. Det blir inte bättre för att man packar om dem.

Fakta:
Originaltitel: If you could see me now
Förlag: Bazar
Utgivningsår: 2012 (2010)
Antal sidor: 316
Första meningen: Det var en fredagsmorgon i juni som jag blev bästa vän med Luke.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är
Bokfink och Bokmalen.