En tid för mirakel – Karen Thompson Walker

Vad händer när jordens rotation förändras? När dagar och nätter bara blir längre och längre? När allt vi tagit för givet inte längre går att lita på?

Elvaåriga Julia bor i Kalifornien med sina föräldrar och två katter. En dag meddelar myndigheterna att något mycket märkligt håller på att hända. Jorden har börjat snurra långsammare, dygnen utökas med minuter och så småningom timmar. Sedan kommer illavarslande tecken. Fåglar dör, valar strandar, livsmedelsproduktionen är i fara. Håller jorden på att gå under?
 
Men i skuggan av detta kaos går livet trots allt vidare. För Julia är vardagliga problem minst lika verkliga. Som till exempel oron för att föräldrarna ska skilja sig, vad man gör när ens bästis inte längre vill prata med en, och inte minst den första kärleken.
 
Kommentar:
Ibland stöter man på en bok som kramar om ens hjärta lite extra, sänder obehagliga och behagliga rysningar längs ryggraden, och fyller upp hela ditt väsen både när du läser och en tid efteråt. En tid för mirakel är precis en sådan bok.
 
Vad händer om jorden börjar snurra långsammare och långsammare? När 48 timmars solsken följs av 48 timmar mörker? När din inre klocka inte längre är i balans med samhällets tidräkning? När du vet att apokalypsen närmar sig, när varje dag är ett steg närmare undergången, när jorden hela tiden snurrar saktare och saktare.
 
Mitt i detta växer Julia upp, och det är genom hennes ögon som vi får följa katastrofen. En katastrof som är olik alla andra, här är det inte en atombomb, en meteor, eller någon annan plötslig händelse som tar död på livet omedelbart, här handlar det om en långsam förändring, för alla som lever på jorden. Insaktningen påverkar på ett helt annat sätt. Det här är en blandning av uppväxtskildring, dystopi, ungdomsbok och vuxenroman. Överhuvudtaget är jag mycket förtjust i uppväxtskildringar, och det här är en mycket bra sådan. Jag tycker om Julia, och jag känner igen mig i henne. 
 
Över hela boken vilar ett vemod och en melankoli, insaktningen ligger som en tyngd över hela berättelsen. När jag läste gick mina tankar till Alice Sebolds Flickan från ovan, en av mina favoritböcker, och jag ser att det är fler än jag som gjort den liknelsen. Det är både ljuvlig och smärtsam läsning. 
 
En tid för mirakel är en av vårens mest hajpade böcker. Karen Thompson Walkers debutbok har höjts till skyarna av förlag och kritiker, den har sålts till mer än 25 länder, och filmrättigheterna har köpts av River Road Entertainment. Och hajpen är rättfärdigad denna gång. En tid för mirakel är en underbar undergångshistoria.
 
Fakta:
Originaltitel: The Age of Miracles
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 283
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Vi lade inte märke till det med en gång.
 
Finns på Bokus och Adlibris.