Bästa läsäventyret fyller 20 år

I år är det 20 år sedan Outlander av Diana Gabaldon publicerades för första gången, ett år senare såg den svenska översättningen Främlingen dagens ljus.

Det här är böckernas bok, läsäventyrens läsäventyr, och första boken i en serie på hittills sju delar. Rejäla tegelstenar, varje del är runt 1000 sidor tjock.

Historien tar sin början efter andra världskrigets slut då Claire Randall och hennes man Frank reser till Skottland för att lära känna varandra igen efter krigsårens påtvingade separation. Vid en utflykt till häxringen Craigh na Dun förflyttas Claire bakåt i tiden till 1743 där de skotska klanerna kämpar ett blodigt frihetskrig mot den engelska kungamakten. Där möter hon Jamie Fraser och mellan dem växer en passion som är starkare än tid och rum. Claire inser att Jamie är mannen hon väntat på i hela sitt liv. Men kan hon stanna kvar? Eller måste hon resa tillbaka…?

Jag har sällan eller aldrig blivit så fängslad av en bok som jag blev av Främlingen. När jag första gången läst ut den så började jag direkt om att läsa den från början igen, och det har aldrig hänt. Totalt har jag nog läst den fem gånger. De övriga böckerna i serien har jag läst två varv, med undantag för senaste boken An echo in the bone som jag bara läst en gång. Hittills. Jag kommer att läsa den på svenska så småningom, men jag väntar tills bok nummer åtta närmar sig. Diana hoppas att hon har den klar hösten 2012.

I väntan på bok nummer åtta kan man alltid låta sig frestas av den här specialutgåvan av Outlander som släpps i juli. Den har ett lyxigt omslag i fuskläder, bokmärke, tidsaxel, kartor, och smakprov på cd från Outlander: The Musical.

Den som vill ha ett signerat ex kan beställa det från Dianas lokala bokhandel, Poisoned Pen där hon tittar in och signerar böcker varenda vecka. Det gäller för alla hennes titlar, i alla format, och böckerna finns på flera olika språk. Vill man ha en personlig hälsning så kan man även få det, bara man mailar och talar om vad det ska stå. De skickar böcker även till Sverige.