Den gode borgmästaren – Andrew Nicoll

I staden Punkt, en glömd liten stad någonstans på den baltiska kusten, är stadens gode och ärlige borgmästare Tibo Krovic djupt och hemligt förälskad sin sekreterare, den vackra, ensamma och gifta fru Agathe Stopak.

I den lugna och prydliga staden finns ingen möjlighet för borgmästaren att uttrycka sin kärlek till fru Stopak. Men en dag råkar hon tappa sin lunch i en fontän, allt förändras och deras liv blir sig aldrig lika igen.

Kommentar:
Ni vet hur det händer ibland att man får en speciell känsla i kroppen när man läser en bok, man förstår redan efter att ha läst ett par sidor att det här kommer vara något utöver det vanliga. Precis den känslan får man här, och det redan på första sidan. Vilken underbar bok det här är!

Huvudpersonerna Tibo och Agathe är båda ensamma, men på olika sätt. Tibo känner till ensamheten när han är ensam, Agathe känner till ensamheten tillsammans med någon annan. Egentligen är det i grund och botten en ordinär historia om olycklig kärlek och två ensamma människor, men den är så utsökt vackert berättad och innehåller små magiska element som skänker en sagolik stämning till historien. Själva karaktärerna påminner om de personer Anna Gavalda brukar teckna, men historien är sedan uppskruvad några steg.

Den gode borgmästaren är Andrew Nicolls debutbok, och det är en imponerande sådan. Jag är alldeles lyrisk över hans fantastiskt vackra poetiska språk, i fin översättning av Eva Mazetti-Nissen, och på det sätt han berättar en historia. Det är en bok att läsa långsamt och njuta av varenda sida. Det finns bara ett ord för att göra den rättvisa: Lysande! Läs den!

Fakta:
Förlag: Telegram förlag
Antal sidor: 332
Utgivningsår: 2010
Första meningen: I året Blank, när A-K var guvernör i provinsen R, hade gode Tibo Krovic varit borgmästare i staden Punkt i nästan tjugo år.