Bokfrågornas ABC del 18

Bokstav nummer 18 i ABC-utmaningen är R. R som i rättegångar, romantik, religion och roligheter. Här kommer mina svar:

1. Har du läst någon bok som kretsar kring en
rättegång?
Jodi Picoult, en av mina favoritförfattare, har skrivit flera bra böcker där just rättegångar spelar en central roll. En av hennes bästa är Skulden. Den handlar om försvarsadvokaten Ellie Hathaway som får till uppdrag att försvara en ung amish-kvinna som anklagas för att i hemlighet ha fött ett barn och sedan dräpt det. En spännande bok som utspelar sig i en annorlunda miljö. Och som alltid i Picoults böcker handlar det om etik och moral och svåra dilemman.

2. Har du någon romantisk favoritbok?
Det finns många, men den som direkt dyker upp i tankarna är Nick & Norahs oändliga låtlista. Det är en alldeles underbar bok som jag läste med ett leende på läpparna hela tiden, en mysig och varm feelgood-historia. Det är precis så här livet borde kännas hela tiden. Den utspelar sig under en natt i New York, och bara det är en av de mest romantiska inramningar en historia kan ha.

3. Religion påverkar oss antingen vi är troende eller inte. Berätta om en bok där religionen har betydelse.
Fånge i Teheran av Marina Nemat är en sann berättelse där Marina berättar om sin uppväxt i Iran under 70- och 80-tal, före och efter att Ayatollah Khomeini kom till makten. Hon är bara 16 år när hon grips och sätts i fängelse av den islamiska regimen. Hennes brott: hon protesterade mot att de vanliga skolämnena byttes ut mot studier av Koranen.

4. Slutligen vill jag att du berättar om en riktigt rolig bok!
En av de roligaste böcker jag läst är Belinda Olssons Otrogen på öppen gata. Huvudpersonen Agata är en av de mest osympatiska och osmidiga karaktärer jag mött, men samtidigt en av de härligaste. Det är en bok man fnissar och skrattar sig igenom.