Ur havet stiger vågorna – Annika Sjögren

På ytan är Louise Strandbergs liv en idyll. Hon har ett bra jobb som rektor på Rosenbäcksskolan i Härnösand, bor i ett vackert hus och har en lycklig familj. Allt är dock inte riktigt som det ser ut. Hennes man Christer är notoriskt otrogen, hennes jobb slukar all fritid och relationen till dottern Isabelle är minst sagt ansträngd.

Pressad av sina privata problem begår Louise ett ödesdigert misstag. Under ett möte med familjen Papadopoulos, där pappan misstänks ha misshandlat sin son Daniel, låter hon sig bevekas till att vänta med en anmälan.

Dagen efter är Daniel inte i skolan och hans lillebror kommer inte till förskolan. Pappan hävdar att hans fru lämnat honom och tagit barnen med sig. Louise godtar hans förklaring och skjuter tacksamt problemet åt sidan, men det dyker genast upp ett nytt. Isabelle har stuckit till Stockholm med sin pojkvän, som ingen i familjen har träffat. Vem är han egentligen? Och varför svarar hon inte i sin mobil?

Kommentar:
Jag blev positivt överraskad av Annika Sjögrens förra roman, Som glöd blir till aska, och såg med spänning fram att läsa Ur havet stiger vågorna. Det här är också spännande läsning, om än kanske inte riktigt lika bra som den förra.

Det är ett driv i berättelsen som gör att jag hela tiden vill läsa vidare, och jag tycker om det där psykologiska när man anar och misstänker saker utan att det sägs rakt ut. Vissa saker sägs däremot alldeles för tydligt och det blir lite väl detaljerade beskrivningar ibland, nästan en halvsida går åt att beskriva när en person står och diskar exempelvis.

Men det är inte bara negativt. Persongalleriet är intressant, och det är nog tack vare de detaljerade beskrivningarna som gör att man lär känna personerna så väl. Jag gillar Louise och skulle gärna läsa fler böcker om henne och hennes familj. Det märks att Annika Sjögren har erfarenhet från skolvärlden, för de bitarna känns både trovärdiga och välskrivna. Det är också ett riktigt bra slut på den här boken, och det är ett stort plus. En läsvärd kriminalroman!

Fakta:
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 335
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Hon hade tagit på sig en enkelt skuren grå dräkt med vit sidenblus och satt upp håret i en så strikt frisyr som de ostyriga röda lockarna tillät.