Lyckan säljs separat – Lolly Winston

Elinor Mackey har alltid gjort allting enligt regelboken, och i precis rätt ordning – utbildning, karriär, äktenskap – men en dag ställs livet på ända. Efter att ha försökt och kämpat i två år för att nå nästa steg i livet får Elinor reda på att hon inte kan få barn.

Allt läkarna säger är att det antagligen beror på åldern. Så fyrtio år gammal drar hon sig undan med sitt krossade hjärta, och stänger ute tillvaron som svikit henne.

Ted, Elinors make, är en framgångsrik fotvårdsspecialist som också alltid gjort allting rätt. Men när han plötsligt möter fel kvinna vid fel tillfälle begår han ett stort och ödesdigert misstag.

Kommentar:
Det här är både en sorglig och rolig berättelse om Elinor och hennes krisande äktenskap. Barnlösheten tär på dem båda, och medan maken Ted är otrogen tar Elinor sin tillflykt till tvättstugan där de blanka, varma, snurrande maskinerna fungerar som en terapi för henne.

Boken är välskriven och handling och karaktärer är trovärdiga. I början var det lätt att döma Ted för hans handlande och avfärda älskarinnan Gina som blåst, men efterhand så inser man att det inte finns någon bov i dramat, utan alla karaktärerna är komplexa, och också mänskliga. Jag gillar särskilt Elinor och hennes lite bittra, sarkastiska humor.

Jag tycker det här är en ganska bra bok, den tacklar svåra ämnen men gör det på ett lättsamt sätt utan att för den skull skämta bort någonting. Slutet tyckte jag inte riktigt om, det lämnade för mycket oklart, men å andra sidan är det både realistiskt och precis som livet självt, ofärdigt.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 310
Utgivningsår: 2008
Första meningen: Det är när Elinor Mackey håller på att rensa ur sin handväska (hur har munstycket till en vattenspridare hamnat där?) som hon upptäcker att hennes man Ted är otrogen.