Pretty Little Liars 1 / Lögner – Sara Shepard

Mystiska meddelanden från signaturen A sprider skräck i det forna tjejgänget. Vem vet allt om dem? Även deras intimaste hemligheter! Kan det vara Alison, vännen som försvann spårlöst från det där pyjamaspartyt för tre år sedan?

Kommentar:
Nu har jag läst första delen i Pretty Little Liars-serien, Lögner. Jag måste erkänna att omslaget gjorde att jag var smått ovillig att läsa den till en början, eftersom den kändes lite väl mycket YA för min smak. Men, det här var riktigt underhållande och gav mersmak! Nu vill jag läsa hela serien.

Del 1, Lögner, och del 2, Hemligheter kommer ut nu i april. På engelska kommer del 8 till sommaren. Jag kan personligen tycka att det är lite avskräckande, med så många böcker i en serie, men om de håller stilen så kan det vara något att se fram emot.

Böckerna har blivit populära i USA, och en tv-serie är under inspelning som får premiär i juni, så chansen är nog rätt så stor att vi kommer få höra en hel del om Pretty Little Liars även här hemma i Sverige framöver.

Handlingen utspelar sig i en välbärgad förort, Rosewood. Här bor gräddan av Philadelphias befolkning – gamla, fina ätter och ärvda pengar. I centrum står fyra före detta bästa vänner: Emily, Aria, Spencer och Hanna. Förut var de fem, men vännen Ali försvann spårlöst tre år tidigare, från ett pyjamasparty. Efter Alis försvinnande har de glidit ifrån varandra, men de förenas av en mörk hemlighet. En efter en börjar de få mystiska sms och meddelanden från signaturen ”A”, som känner till både deras gamla och nya hemligheter. Men vem är A? Är det Ali som kommit tillbaka?

Allt ser kanske perfekt ut på ytan i det fina området, men här finns alla möjliga skandaler och dramatik: någon som har ihop det med sin lärare, någon som snattar, någon som har ätstörningar, någon som trånar efter systerns kille, någon som funderar på om hon är lesbisk, etc etc, och det är skönt nog inte moraliskt eller fullt med pekpinnar i berättelsen. De fyra huvudpersonerna är alla helt olika personligheter, och alla som läser hittar säkert sin favorit.

Det är högt tempo, lättsamt och underhållande, och jag tycker den passar för både lite äldre ungdomar och för Twilight-tanterna. Jag hoppas att resten av böckerna fortsätter i samma stil, och att mysteriet med vem ”A” är får en trovärdig lösning…

Fakta:
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 224
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Förflytta dig ett par år bakåt i tiden, till sommaren mellan åttan och nian.