Dubbla slag – Malin Persson Giolito

Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 372
Utgivningsår: 2009

Det fanns en tid då Hanna inte behövde anstränga sig, när hon var en uppåtgående stjärna, en ung lovande advokat med toppbetyg från alla skolor och universitet. Drömjobbet fick hon utan att ens söka det. Då gick karriären som på räls och hon kunde njuta av utsikten från sitt stora tjusiga kontor. Men det tog slut, någonstans i samband med att hon fick barn.

Bara en enda stund mamma, säger hennes yngsta dotter när hon lämnar henne på dagis, men sådana stunder har inte Hanna. Hon har fullt upp med att hinna med sin äldsta dotters skoluppvisning, begära uppskov i sina domstolsprocesser och någon gång gå till mödravårdscentralen. Visst försöker hon ställa upp, alla tider på dygnet, ändå sitter hon nu på sitt lilla kontor med sin stora mage och funderar på om hon verkligen behövs på byrån?

Kommentar:
Dubbla slag är en utmärkt titel på den här boken. Hannas hjärta slår dubbla slag för att hinna med alla sina måsten. Den stora frågan här är livspusslet, hur kombinerar man en familj och en karriär utan att själv gå under, och är det överhuvudtaget möjligt? Hanna kämpar på den kalla, otrevliga och diskriminerande advokatbyrån, och jag kan inte för mitt liv förstå hur hon ens vill jobba och stanna kvar och slita häcken av sig i en sådan miljö? Till vilken nytta?

Den här boken innehåller inga pekpinnar eller enkla lösningar, för det är ju sällan det finns några enkla sådana. Man vet så väl vad problemet är, men att därifrån riktigt ta tag i situationen är det långt ifrån alla som gör. Man härdar ut. Man diskuterar. Bråkar. Och fortsätter i samma hjulspår. Dubbelmoralen med att man är medveten om problem, men inte tar tag i dem finns i högsta grad även på advokatbyrån.

Här finns gott om igenkännande scener, så här ser vardagen ut för många. Hanna uppskattar att gå till jobbet för att kunna gå på toaletten ifred, och när hon resonerar om sitt nya jobb som innebär 30 resdagar per år så tänker hon 30 nätter med ostörd sömn och färdig hotellfrukost. Jag är nog inte ensam om att småleende känna igen mig i de bitarna.

Men det handlar inte bara om jämställdhet, familj och karriär – här finns också en brottshistoria, en Trustor-liknande härva som Hanna kommer på spåren. Dubbla slag är en mycket läsvärd bok som borde hitta en stor läsekrets, många karriärmammor kan förstås identifiera sig och lär uppskatta den, men än viktigare vore det om alla pappor i karriären och inte minst chefsgubbar läste den. Det ska inte heta att man "går hem tidigt" när man lämnar jobbet klockan 19 på kvällen.