Sommarbarn

Författare: Katerina Janouch
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 328
Utgivningsår: 2008

Sommarbarn är historien om en liten flicka, Katia, som föds i Prag 1964. När hon är fyra år gammal ockuperar Sovjetmakten hennes hemland. Pappan i familjen kämpar mot den nya regimen. Han blir snart kommunismens fiende.

Familjen förföljs och 1973 tvingas de lämna landet. Det blir ett smärtsamt uppbrott. Från den älskade farmodern, från släkten, från en tillvaro Katia känner sig hemma i. Flykten går genom ett snötäckt Tjeckoslovakien. Så småningom kommer de till Sverige.
Hon vet att de aldrig får återvända. Men det tar tid innan insikten sjunker in. Mötet med det nya landet blir allt annat än lätt. Familjen kommer till ett Sverige i 70-talsskrud, generöst från socialtjänstens sida, mindre gästvänligt i mellanstadieskolan där Katia börjar. Det blir en kamp för att skapa sig en ny identitet.

De vuxna kan vara skrämmande. Men hårdast är det bland barnen. När Katia så erbjuds en plats hos en svensk familj som "sommarbarn" tar hennes föräldrar tacksamt emot erbjudandet. Katia ska få en chans att bli svensk på riktigt. Här finns en möjlighet att lära känna det nya landet inifrån. Att anpassa sig är dock inte alltid enkelt.

Kommentar:
Det här är en intressant och läsvärd bok om en tjeckisk flickas uppbrott från hemlandet och hennes möte med Sverige. Trots att jag är yngre än Katerina Janouch känner jag igen mig mycket i skildringen av samhället och skolan. Man kommer väldigt nära henne och får se Sverige ur ett annat perspektiv, och det är nyttigt. Man läser boken snabbt och lätt, som alltid skriver Katerina Janouch en bra historia.