De levande och de andra – Hannes Dükler

Den store skulptören Paul Thydeus är spårlöst försvunnen från sin ö, troligtvis drunknad. Sommaren 1991, ett år efter försvinnandet, reser hans son och sonens dotter ut till ön för att göra upp om arvet med resten av släkten. Men platsen visar sig ruva på hemligheter. Som de besynnerliga ljudinspelningar Paul lämnat efter sig, röster som sägs komma från en annan dimension.

En känsla uppstår av att de inte är ensamma på ön. Något rör sig ute i terrängen, verkar iaktta dem. Dessutom är det som att hela ön ändrar karaktär, byter skepnad, och sluter sig.

Kommentar:
Konstnären Paul Thydeus tillbringade stora delar av sitt liv ute på sin skärgårdsö, där han skapade sina skulpturer. Nu har det gått ett år sedan han spårlöst försvann, förmodad drunkad, och hans tre vuxna barn Erik, Gunilla och Viktor samlas på ön för att göra upp om arvet. Familjedynamiken är knepig – Paul har aldrig varit en närvarande pappa, och de tre syskonen är inte heller särskilt nära varandra. Viktor har dessutom med sig sin flickvän Louise, som tidigare hade en relation med Erik, och var styvmamma till hans tonårsdotter Vanja, som också är med på ön. Ja ni hör ju, som upplagt för dramatik bara där.

Men det är inte bara spänningar i familjedynamiken. Det är också spänningar på hela ön, som liksom sluter sig omkring dem. Det finns en myt att den som lever på ön drabbas av stora framgångar, men också av olycka, vilket har hänt fler personer än Paul som vistats där.

Stämningen är mörk, tryckande och obehaglig, både i det vardagliga som händer och i själva mysteriet med vad som hänt med Paul och de hemligheter som döljer sig på ön. Det blir närmast klaustrofobiskt på sina håll.

De levande och de andra är atmosfärisk, psykologisk spänning som tangerar det övernaturliga. Riktigt spännande, och jag läser med njutning!

Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 454
Utgivningsår: 2024