Endurance: Shackleton’s Incredible Voyage – Alfred Lansing
Den som följer min blogg vet att jag är svag för hjältehistorier, överlevare och äventyrare som kämpar mot naturens alla faror. Speciellt polaräventyr där isen och mörkret och utsattheten är extra påtaglig.
I augusti 1914 seglade polarutforskaren Ernest Shackleton iväg med Endurance och en besättning på 27 man. Målet var Antarktis och Shackleton skulle bli den första att korsa den okända kontinenten till fots. I januari 1915, efter att Endurance kämpat sig igenom hundratals mil av packis så fastnar hon. I tio månader sitter skeppet fast i ett hav av is. Besättningen hoppas på att en ränna ska öppna sig i isen, men till slut orkar inte skeppet stå emot den ständiga pressen från isblocken och hon krossas. Besättningen måste nu ta sig fram till fots på den förrädiska isen, dra livbåtarna efter sig, mot öppet hav och förhoppningsvis nå land.
Det här är såklart ett storslaget äventyr och hisnande läsning. Jag blir inte så imponerad av moderna äventyrare med sina funktionskläder, satellitutrusning, GPS och lättviktspackning – deras prestationer kommer i skuggan av sådana här äventyr. I kläder av ylle och skor av filt, sovsäckar av renskinn, vantar på händerna drar de sina tunga båtar genom flövatten och sover i knapphändiga tält, ständigt blöta och ständigt kalla. De har inte ens ett ombyte torra kläder med sig på vägen utan blir du blöt så blir du blöt.
Så småningom lyckas männen ta sig till Elephant Island, en istäckt och stenig ö i Antarktis utkant. Här finns ingen räddning, så en grupp män med Shackleton i spetsen beslutar sig för att ta en av båtarna och styra mot Sydgeorgien, där valfångstbåtarna passerar. Resan är 1200 km lång och går genom ett av världens mest stormiga vatten, Drakes sund. I en öppen båt ska man korsa ett hav som många stora fartyg drar sig för att beträda. Navigeringen är också ytterst viktig, det gäller att pricka in ön, annars väntar inget annat än öppet hav.
Alfred Lansings berättelse om Endurance publicerades 1959. Han arbetade i flera år på boken, intervjuade överlevande och läste dagboksanteckningar från besättningsmedlemmar, han gjorde grundliga efterforskningar för att allt skulle återges så historiskt korrekt som möjligt. Men trots goda recensioner så gjorde boken inget större avtryck utan föll snart i glömska. 1959 hade erövringen av rymden börjat ta fart, ett ämne som intresserade betydligt mer än avlägsna polarexpeditioner.
1986 köpte Kent Carroll på nystartade förlaget Carroll and Graf rättigheterna till boken som nu varit bortglömd i 25 år. Han hade läst den som pojke och hittade igen den på ett antikvariat och insåg vilken fängslande historia detta var. Och nu gick det betydligt bättre. Det fanns nu ett sug efter den här sortens böcker. 2013 hade Endurance passerat 49 tryckningar. Alfred Lansing själv fick tyvärr aldrig uppleva framgångarna, då han avled 1975, endast 54 år gammal.
Här har vi Sir Ernest Shackleton (1874-1922), konstnären heter Reginald Grenville Eves. Porträttet finns på National Portrait Gallery i London. Behöver jag säga att jag bugade lite extra inför det här porträttet…
Fakta:
Förlag: Basic Books
Antal sidor: 357
Utgivningsår: 2014 (1959)