De kan inte stoppa oss – Mattias Beijmo
Platsen är Damaskus. Året är 2011. Noura och Bassel träffas efter en manifestation när diktatorn Bashar al-Assad gått över alla gränser i kriget mot sitt eget folk. De ställs inför en ny digital frontlinje när it-konsulter från Frankrike, Italien och Sverige landar i Syrien för att hjälpa regimen.Att vara kvinnlig människorättsadvokat i Syrien är allt annat än lätt, men Noura kämpar för att få ut politiska fångar från förhörsrum och fängelseceller. Bassel är internationellt uppmärksammad tech-stjärna, och skulle enkelt kunna fly till vännerna i Silicon Valley eller Singapore. Men han väljer att stanna hos Noura och använda sina teknologiska kunskaper mot en allt starkare säkerhetstjänst. Han sopar igen motståndsrörelsens spår online och lyckas trots de digitala murarna sprida filmer av regimens övergrepp.
Hjälp kommer från oväntat håll. Hackers från Sverige och andra europeiska länder undsätter de oppositionella; de bryter sig in i regeringens och landets nätverk, och upptäcker cybervärldens motsvarighet till atomvapen – dödliga system byggda på amerikansk, fransk och inte minst svensk teknologi.
Kommentar:
De kan inte stoppa oss är en reportagebok du läser som en thriller. Jag får både ont i huvudet och ont i magen, dels av själva handlingen men också för att det är svårt att greppa omfattningen och förstå allt det jag läser. Och jag är på intet sätt tekniskt okunnig, mer bara att jag aldrig tänkt på omfattning och konsekvenser på det här sättet.
Här handlar det om hur den digitala tekniken kan användas både i goda och onda syften. Så är det väl med alla innovationer, men här blir det extra påtagligt. Det kommer så nära vår vardag och vår verklighet. Det är inte så många av oss som hanterar skjutvapen i sin vardag – men digitala verktyg som lätt kan bli till vapen i någon annans händer, det hanterar vi dagligen. Och det äcklar mig att svenska företag tjänar miljarder på sin export av övervakningsteknik. Regimen sitter i realtid och avlyssnar trafiken, man vet vad som sägs, var och när, och kan lätt identifiera och även hämta in, tortera, och till och med avrätta personer.
Men allt är inte av ondo. Här finns också den andra sidan. De hängivna och frihetsälskande hackers runt om i världen som gör sitt yttersta för att tillgängliggöra säkra nätverk för motståndsrörelsen.
Och det är just det där dubbla som är skrämmande. Vad händer när de digitala systemen och teknikerna hamnar i fel händer? Det är en tunn linje mellan att göra gott och göra ont.
De kan inte stoppa oss är mycket intressant och brännande aktuell. Den ställer frågor som vi alla behöver bli medvetna om och fundera över.
Jag hade dock gärna sett att bilder inkluderats, jag tycker det förhöjer en reportagebok. Och så gillar jag inte att den är tryckt på kritvitt papper, inte alls läsvänligt och känns bara billigt. Den här boken förtjänar bättre.
Fakta:
Förlag: Volante
Antal sidor: 237
Utgivningsår: 2018