G som i gärningsman – Sulo Karlsson, Deanne Rauscher

G – som i gärningsman är en berättelse om 80-talet och en tystnadskultur som hållit i sig fram tills nu. I centrum för många av berättelserna återfinns filmregissören Staffan Hildebrand.

Fram träder historier om unga pojkar med trasiga hemförhållanden som finner en fristad i musik, film, dans och graffiti. Till samma värld söker sig också vuxna män, som utnyttjar det faktum att det inte är accepterat att som pojke och ung man av den generationen prata känslor eller visa sig sårbar. De som blivit utsatta för övergrepp har i stället förtigit och förträngt långt in i vuxen ålder.

Kommentar:
Många har blivit förvånade över ”avslöjandet” om Staffan Hildebrand, men jag blir mest förvånad över att folk blir förvånade? Det har gått många rykten och jag trodde faktiskt det var offentligt känt och omtalat. Jag blev i alla fall inte det minsta förvånad. Men det som förvånar mig är hela situationen med den thailändska ”fostersonen”, hur kunde det passera obemärkt förbi myndigheter och skola?

Det här också ett exempel på att en person kan göra både bra och dåliga saker, som så ofta. Det är lätt att utmåla gärningsmän som monster, men väldigt ofta är de helt vanliga människor i vissa sammanhang, kan till och med göra mycket gott, men samtidigt ha en mörk sida där andra människor far illa. Och det är en sanning som är viktig att komma ihåg.

G – som i gärningsman är en viktig historia att berätta, men tyvärr inte särskilt bra utförd. Stundtals är den rörig och det spretar för mycket.

Fakta:
Förlag: Bokfabriken
Antal sidor: 249
Utgivningsår: 2021