Sommarens bästa pockettips

Sommar och semester betyder tid för bokläsning. Alla läser. Sällanläsaren vill ha en pocket med sig i solstolen och vi som redan läser mycket vi läser ännu mer under sommarmånaderna. Men vad ska man läsa då? Jo, det här förstås:

Mississippi  av Hillary Jordan är en berättelse om rasism och fattigdom. Originaltiteln är Mudbound och det är ett träffande namn. Det finns en tyngd i gyttja, och det finns en tyngd i boken som sliter och drar i dig när du läser. Det är motstånd, mörker, regn, hetta, lust, allt trycker, kväver och klistrar sig fast in på bara skinnet. Den tryckande stämningen byggs sakta upp och blir allt tätare och intensivare, och man vet att det oundvikligen kommer att leda till en katastrof. Finns på Adlibris och Bokus.

Är du ute efter något lättsammare och känner för att skratta så väljer du med fördel Gräspojken av Christer Lundberg. En bisarr och helt galen skröna om en vanlig (nåja) pojkes uppväxt. Knark, sex och mord i en lustfylld vintervalla. Finns på Adlibris och Bokus

 

Tycker du att skrönor och skruvat blir för mycket, så skrattar du kanske hellre åt den tragikomiska Boken om Joe av Jonathan Tropper. Tropper är min husgud, det finns ingen som kan skriva så rakt in i hjärtat på mig. Det här handlar om författaren Joe som skrivit en utlämnande roman om sin uppväxt och nu återvänder till hemstaden där han inte direkt hyllas som en hjälte. Finns på Adlibris och Bokus.

En av de mest tankeväckande och intressanta böcker jag läst är Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot. Det är den fascinerande historien om Henrietta Lacks som dog 1951 av livmoderhalscancer. Innan hon dog tog en läkare prov från hennes tumör och det visade sig att hennes celler gjorde något som inga andra mänskliga celler hade gjort – de överlevde utanför kroppen och fortsatte dela sig. Och de delar sig än idag. Hennes celler finns i praktiskt taget varenda laboratorium över hela världen. Hennes celler var med under den första rymdfärden, de har bidragit till några av de viktigaste framstegen inom läkekonsten: poliovaccinet, kloning, cellgiftsbehandling, kartläggning av gener, provrörsbefruktning och så vidare… Helt fantastisk läsning. Finns på Adlibris och Bokus.

Och så har vi några guldkorn på engelska som ännu inte hittat sina vägar till svenska förlag:

Först och främst The Dog Stars av Peter Heller, en postapokalyptisk godbit i samma anda som Vägen och En tid för mirakel. Det handlar om Hig som lever ensam med sin hund och sitt flygplan på ett övergivet flygfält efter att en influensaepidemi utrotat i princip hela befolkningen. Ensamheten tär. Men det måste finnas något där ute. Det är en mycket vacker berättelse, både i språk och stämning. Sorglig, men med ett hopp som genomsyrar allt. Finns på Adlibris och Bokus.

En bok i helt annan anda är You Had Me At Hello av Mhairi McFarlane. Feelgood, romantik och nostalgi i en välskriven och smart förpackning. Passar perfekt till dig som gillade En dag ända fram till slutet. Finns i storpocket på Adlibris och Bokus.

 
 
 
Men deckare då? Ska man inte läsa deckare på sommaren? Jodå. Klart man ska. Men de förtjänar ett helt eget inlägg.