De förklädda flickorna i Kabul – Jenny Nordberg
Efter att ha fött tre flickor bestämmer sig Azita, en kvinnlig politiker i Afghanistan, för att förvandla sin fjärde dotter till en son. Hennes yngsta dotter får sitt långa hår avklippt och kläs i byxor och en jeansskjorta. Maken blir också nöjd – han blir inte längre baktalad som ett misslyckad far till enbart fyra döttrar, i ett samhälle där pojkar och män är det enda som räknas.
De kallas ”bacha posh” – flickorna som kläs ut till pojkar av föräldrar som har ett desperat behov av söner. I förklädnad kan flickorna röra sig friare i ett hårt segregerat samhälle. De kan också arbeta och gå i skolan, tills puberteten sätter stopp och tvingar dem att bli kvinnor som gifts bort mot sin vilja.
Kommentar:
Den här fascinerande reportageboken av journalisten Jenny Nordberg kan vara sommarens bästa läsning, trots att sommaren knappt ens har börjat. Det här är grymt bra! Här skildras en verklighet som jag inte kände till att fanns, och det på ett mycket intressant och lärorikt sätt.
Att Afghanistan är världens sämsta land för kvinnor är nog ingen nyhet. Mödradödligheten är hög, medellivslängden ligger på 44 år, och det finns ingen frihet. Här är det männen som kontrollerar, männen som bestämmer, och kvinnans enda värde ligger i att föda en son, eller flera, till den make man kanske delar med flera andra fruar. Så det är egentligen inte så konstigt att flickorna och kvinnorna drömmer om att vara män istället. Att man utser en av sina döttrar till att bli pojke. Klippa hennes hår och klä henne i pojkkläder så att hon ska få uppleva några år av frihet, att klättra i träd och spela boll, och att springa ärenden och tjäna pengar åt sin familj. Dessutom höjs hela familjens status om det finns en son i huset.
Men vad händer med de här flickorna som levt som pojkar ända fram till puberteten? En del fortsätter att leva som pojkar och vara lite ”konstiga i huvudet”, andra går tillbaka till ett liv som flicka, men hur påverkas de? Det är något som Jenny Forsberg utforskar i den här boken. Hon har träffat flera familjer som på olika sätt har erfarenhet av ”bacha posh”-fenomenet, och deras berättelser är väldigt intressanta att få ta del av.
Det går att dra paralleller till vårt eget samhälle och strukturer, och hur det sett ut historiskt i vår del av världen. Trots att vardagen i Afghanistan är långt ifrån vår egen verklighet så finns det också mycket som inte är så väldigt annorlunda. De förklädda flickorna i Kabul är både fascinerande och lärorik läsning.
Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 366
Utgivningsår: 2016
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Feministbiblioteket
Den har jag varit sugen på att läsa ett längre tag, men inte riktigt kommit mig för. Nu blev det en reservation! Tack för påminnelsen.
Har kollat in boken men varit lite tveksam om den skulle vara bra. Nu ska jag helt klart se till att läsa den! 🙂
Den här boken ligger i min läsplatta och väntar. Ser mycket fram emot att läsa den. Din recession gör mig ännu mer sugen! 🙂