Flykten från läger 14 – Blaine Harden

Flykten från läger 14 är den första inifrånskildringen av ett nordkoreanskt arbetsläger eller koncentrationsläger. Det är också den första berättelsen om någon som har rymt ur ett sådant läger.

Shin Dong-huyk föddes i arbetslägret 1982 och kände inte till något annat än den värld som fanns innanför det elektriska taggtrådsstängslet. I tjugo år präglades hans liv av svält, tortyr och angiveri. Han levde långt under varje form av mänsklig värdighet, ända till den dag då han lyckades fly och fann en helt okänd värld utanför taggtråden.

 
Kommentar:
Jag har länge letat efter en sån här berättelse, där någon inifrån Nordkorea berättar om sitt liv. De övriga Nordkorea-skildringar jag läst har varit skrivna av västerländska journalister, och det är något helt annat med ett utifrånperspektiv. Nu är den här boken skriven av Blaine Harden, en amerikansk författare och journalist, men den bygger på Shin Dong-huyks egen berättelse. Och det är något av det obehagligaste jag läst.
 
Inte bara för det lidande han och alla hans medfångar får utstå, trots att det naturligtvis är fruktansvärd läsning, men den obehagligaste klumpen i magen får jag när jag inser att allt det här pågår idag, med omvärldens vetskap. När  vi hör berättelser från andra världskrigets koncentrationsläger ställer vi oss alltid frågan varför ingen gjorde något, hur kunde det få fortgå? Men samma saker händer idag, bland annat i Nordkorea, och trots att vi hör avhoppares vittnesmål, tar del av rapporter från Amnesty, och ser satellitbilder över lägren, så är det som att vi inte riktigt tar det till oss. Istället skojar vi om Kim Jong Il och Kim Jong-un och deras diktatorskap.
 
Shin föddes och växte upp i Läger 14, på grund av att två av hans farbröder flydde till Sydkorea under Koreakriget och hans far sattes i förvaring. Allt enligt principen att klassfienders avkomma måste elimineras tre generationer framåt. Livet i lägret är ohyggligt. Ont om mat, hårt arbete, och alla är ständigt på sin vakt mot varandra. Inte ens hos din egen familj kan du känna dig trygg. Nyfödda barn som slås ihjäl av vakter, eller skolbarn som misshandlas till döds av läraren på grund av några majskorn i fickan. Och där växer du upp, utan att tycka att det är något konstigt med det.
 
Shin vet inget om världen utanför. Han vet inget om kärlek. Han ser sin mor som en konkurrent om mat. När han så småningom kommer i kontakt med en medfånge som berättar en del om världen utanför vaknar hans vilja att fly. Att han lyckas med det, och på det sätt som flykten går till, är inget annat än otroligt.
 
I senare delen av boken handlar det om Shins liv efter flykten, och hur han kan anpassa sig till ett liv i frihet. Det är allt annat än lätt. Han brottas bland annat med svåra  skuldkänslor.
 
Det är förstås omöjligt att veta om allt det Shin berättar är sant, just för att ingen annan från lägret kan bekräfta den. Men det är många f.d fångvaktare, experter på Nordkorea och mänskliga rättigheter, samt satellitbilder över lägret, som styrker hans berättelse. Och att det är en historia som måste berättas, och förtjänas att läsas, råder det ingen tvekan om.
 
Fakta:
Originaltitel: Escape from Camp 14
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 322
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Hans första minne är en avrättning.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg.