Tjugofemåriga Sophie Das har flyttat från lilla Shillong till storstaden Bangalore på jakt efter arbete, frihet och ett eget liv. Men mitt i den hektiska tillvaron med kontorsjobb, fester och rockkonserter känner sig Sophie allt mer främmande i en värld där alla jagar pengar och framgång, och där allt tycks handla om hur man ska kunna köpa en lyxigare bil. Var det verkligen det här hon sökte när hon bestämde sig för att lämna småstadslivet?
När allt så ställs på sin spets bestämmer sig Sophie för att tillfälligt fly tillbaka till lugnet och tryggheten i Shillong. Men hennes Hamlet-citerande far och allt mer religiösa mor tycks ha glidit längre och längre ifrån varandra, och den upproriska lillasystern har plötsligt blivit vuxen och hamnat i onåd. Inget är som det borde vara. Så vad är då egentligen hemma?
Kommentar:
Omslaget på min pocketutgåva signalerar att Bort, bort skulle vara någon form av indisk chick lit, lättsam, rolig och rapp. Men så är det inte alls. Det här är snarare långsamt och filosofiskt.
Sophie försöker finna sig tillrätta i storstaden Bangalore, dit hon flyttat från Shillong, en mindre stad i norr. Det handlar om att hitta sig själv, att hitta hem, vad nu än hem betyder. Hur vi hela tiden längtar bort, bort till något annat än det vi har. Hur vi hela tiden vill ha mer. I Bangalore krockar det gamla Indien med det nya Indien, och trots de väldigt indiska miljöerna så skulle det här lika gärna kunna utspela sig var som helst. För det är allmänna grubblerier och existensiella frågor. Flyttar du som ung tjej från en småstad till Stockholm kan det här vara också din historia. Och jag gillar det. Bort, bort är den typ av bok som krymper världen, som visar på att människor är ganska lika ändå, och brottas med samma problem och frågor var vi än bor.
Sen gillar jag också det där typiskt indiska – man riktigt känner färgerna och dofterna, kulturen, religionen. För mig är det en annorlunda miljö att läsa om, jag läser inte indiska författare särskilt ofta.
Men sammantaget tycker jag det här är en alldeles för långsam historia. Det händer inte särskilt mycket, det är för statiskt och apatiskt, och den griper aldrig riktigt tag i mig. Den vinner enbart på det indiska.
Fakta:
Originaltitel: Neti, neti – Not this, not this
Antal sidor: 297
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Först de få fåglarna som återstod på jorden, som ropade ivrigt genom det öppna fönstret.
Finns på Bokus och Adlibris.
Bra recension! Kul att få veta första meningen i boken också.