Vad hjärtat aldrig glömmer - Kelly Rimmer

1942 härjar kriget i Europa. Meter bort från de ryska flyktingtälten hon nu kallar hem uttalar en ung kvinna sina äktenskapslöften ett beslut som ska få ödesdigra konsekvenser.

Alina Dziak har vetat att hon ska gifta sig med sin bästa vän Tomaz sedan hon var 9 år gammal. Nu, som förlovad 15-åring, är hon obesvärad av rapporterna om Nazi-soldater på polska gränsen. Men ockupationen kryper sakta men säkert framåt, och snart slits Alinas lilla by och dess familjer sönder av rädsla och hat. Och just då, när hela deras liv sakta håller på att luckras upp, försvinner Tomaz.

2019, Australien. När Alice älskade mormor läggs in på sjukhus upptäcks en låda innehållande ett foto på en ung man, en liten lädersko och ett brev. Hennes mormor vädjar till sitt barnbarn att återvända till Polen för att se vad som blev av hennes käraste. Väl där börjar Alice långsamt nysta i det förflutna, och en mörk familjehistoria uppdagas.
 
Kommentar:
Vad hjärtat aldrig glömmer är en känslosam och gripande roman av Kelly Rimmer. Rimmer brukar ha en tendens att tippa över för mycket åt det sentimentala hållet för min smak, men här blir det alldeles lagom gråtmilt.
 
Det här är också lite annorlunda från vad Rimmer tidigare skrivit, med tanke på det historiska perspektivet. Men det klarar hon mycket bra. Det blir en bra blandning av dåtid och nutid, båda delarna är lika starka men på olika sätt. 
 
Jag tycker mycket om den historiska delen av berättelsen. Det är levande berättat om livet på gården, bylivet, spänningarna och stämningen. Jag tycker också om berättelsen i nutid där Alices familjeliv, och den utmaning som det innebär att ha ett barn med särskilda behov, är trovärdigt skildrad.
 
Alice som karaktär växer genom berättelsens gång, och det gör även Alina. Alina är från början naiv och blåögt förälskad, men hon visar sig besitta både mod och styrka. De är båda två starka karaktärer vars utveckling är intressant att följa. Jag tror nog att det här är Kelly Rimmers bästa roman hittills.
 
Jag har läst boken på engelska, The Things We Cannot Say.
 
Fakta:
Originaltitel: The Things We Cannot Say
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.
#1 - - Bibbloagneta:

Mycket bra recension, men visst är det väl i USA som Alice bor? Jag gillade boken även om jag ibland önskat att den svenska översättningen varit lite mindre "stolpig".

Svar: Ja det stämmer! Florida ska det vara. Undrar om det stod fel på förlagets sida först, jag har klippt just den delen från bokinformationen.
Lotta - hyllan