Årtiondets sämsta läsning

Alla andra listar årtiondets bästa läsning, men jag vänder på det och listar istället det sämsta jag läst under de senaste tio åren. Jag har läst långt över tusen böcker under 10-talet och då förstår ni att det slinker med en del inte-så-bra. Och grejen med mig är att jag kan inte sluta läsa fastän boken är dålig. Jag läser och läser och hoppas att det ska bli bättre. Men det blir inte alltid det.
 
Det här är min shitlist från 2010-talet.
 
Egenmäktigt förfarande: en roman om kärlek av Lena Andersson
"Jag tycker inte om Ester. Jag tycker inte om hennes personlighet. Maratonlöpandet. Dumheten. Besattheten. Vi kommer från helt skilda planeter känner jag."
Jag var ganska snäll ändå när jag recenserade. Ju mer tiden går, ju mer hatar jag Ester. Och jag kan fortfarande inte förstå att så många hyllat den här psykopatromanen.
Läs hela recensionen här
 
 
Cocktails för tre av Sophie Kinsella
"Feel good-läsning när den är som bäst" skriver Damm i sitt pressmeddelande. Den som skrev det har uppenbarligen inte läst boken.Det här är feelgood när det är som sämst, den ger hela genren ett dåligt rykte och den ger Sophie Kinsella ett dåligt rykte."
Det provocerar mig när förlag plockar upp gammal skit, bara för att författaren säljer. Det här är pinsamt dåligt, framförallt för kvinnoporträtten. De är handlingsförlamade offer hela bunten.
 
Frihet av Jonathan Franzen
"Jag tycker inte om Franzens sätt att berätta en historia. Det är inget fel på handlingen i sig, men jag tycker inte om hans sätt att skriva. Det är onödigt krångligt, ordrikt och pompöst, och faktiskt ganska tråkigt."
Jag ryser lite bara jag tänker på Jonathan Franzen, och det känns ju lite taskigt. Han har ju inte gjort mig något. Men Frihet kan nog vara min värsta läsupplevelse någonsin, den och Ester.
Läs hela recensionen här
 

Liv efter liv av Kate Atkinson
"Jag hade tråkigt hela tiden, väntade bara på att snart blir det väl ändå bra, men när jag hade läst en trehundrafemtio sidor och det fortfarande inte var bra så insåg jag att det här kommer att bli en plågsam resa."
Så, så tråkig. För att vara en bok som heter Liv efter liv så innehåller den förvånansvärt lite liv.
Läs hela recensionen här
 


Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid
"Åh Gud vad jag hatar den här boken. Tjejer som Johanna växer upp och blir kvinnor som Ester, världens värsta romankaraktär."
Nej men det här är bara gnäll och ältande hela boken igenom. Är det seriöst skrivet så fattar jag det inte. Är det humor, så fattar jag det inte heller. Jag blir mest bara sur.
Läs hela recensionen här
 
 
Sparkle av Kaya McLaren
"Platta karaktärer. Absolut NOLL kemi mellan kärleksparen. Och det klistriga, klibbiga, kristna täcket som ligger som en kliande yllefilt över hela historien. Kräks."
Jag läser mycket som kan kallas både skräp och trams, men den här boken tar skräp och trams till en helt annan nivå. Det är en sådan gammelkristen kvinnosyn där skilsmässa är en skam, sex är en skam, och änklingen klarar sig inte utan ett hembiträde och hans sörjande dotter hotas med att skickas till farmor om hon inte skärper sig. My God hur kunde någon tycka att svenska läsare behövde den här boken?
Läs hela recensionen här
 

Gråleken av Maria Sveland
"Därtill kan Sveland ha skapat litteraturens mest gnälliga och osympatiska karaktärer i Julia och Jesper, (i klass med Ester Nilsson)."
Ja ni hör ju, jag har verkligen en hang up på Ester. Jag kanske behöver terapi.
Läs hela recensionen här
 
 
 
#1 - - Nilmas Bokhylla:

Håller med om Cocktails.. https://nilmasbokhylla.com/2013/02/18/cocktails-for-tre/

Svar: Ja usch den var inte bra!
Lotta - hyllan

#2 - - /carina:

TACK för detta synnerligen uppfriskande och roliga inlägg! Har som du svårt för att lägga av en bok, så även jag har svalt ett gäng grodor under åren.

Svar: Vi kanske får träna på det, att sluta läsa i tid...
Lotta - hyllan

#3 - - Alex i München :

Älskar den här listan!!

Svar: Tack! :)
Lotta - hyllan

#4 - - Johannas deckarhörna :

Årets roligaste lista! Ester lever sig kvar i minnet som ett tvättäkta skräckexempel. Brinn Oslo brinn har jag inte vågat läsa, trots hypen, för jag känner onda aningar bara jag hör talas om den.

Svar: Nej läs den inte, det finns så mycket annat att läsa!
Lotta - hyllan

#5 - - Anna:

Gråleken ja! Den hade jag nästan förträngt. Gräslig!

Svar: Mycket märklig bok!
Lotta - hyllan

#6 - - Sara:

Det här var ett roligt inlägg! Jag har bara läst Egenmäktigt förfarande och minns den väl som okej. Frihet hade jag tänkt läsa i år men det blev inte av och nu blev jag inte direkt mer sugen...

Svar: Nej låt bli, läs nåt annat! ;)
Lotta - hyllan

#7 - - Lena:

Den första har jag stående bland mina olästa. Skall bli kul att se vad jag tycker om den när den väl blir läst.

Svar: Du får berätta vad du tyckte sen! :)
Lotta - hyllan

#8 - - Jasmine:

Åh, vilken kul lista! Har börjat läsa på Egenmäktigt förfarande och Brinn Olso Brinn, men slutade läsa båda två. Fastnade verkligen inte och blev frustrerad över att jag inte förstod storheten i böckerna. Men kul att jag tydligen inte är ensam om att inte tokhylla dem!