Slutet - Mats Strandberg

Du är sjutton år gammal. Det är sommar och världen ser ut precis som vanligt. Men du vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta.
 
Vad vill du göra den sista tiden? Vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Och vad spelar ett liv mer eller mindre för roll?
 
Kommentar:
Slutet är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. Det är ett par veckor kvar till den oundvikliga katastrofen när en jättekomet kommer att utplåna allt liv på jorden. Man vet den exakta dagen, den exakta tiden när kometen träder in i atmosfären och gör hela himlen vit och förintar allt som någonsin existerat och haft betydelse.
 
Hur reagerar man, med en månad kvar att leva? Vad finns det kvar att leva för? Vad återstår, och vad är det som egentligen spelar roll? 
 
Jag får så ont i magen av den här boken, det är 500 sidor ångestfylld läsning. Det är allas värsta mardröm. Men ibland så kickas den där ångesten undan av allt det fina som också sker i boken, och just de ögonblicken är guld värda. Det är inte bara ångest och obehag, här finns också kärlek, värme, mänsklighet och värdighet. Och faktiskt också en smula hopp, mitt i allt det oåterkalleliga och hopplösa. Det är en märklig känslomix, men en fin mix.
 
Det är också en bok som väcker många tankar; hur man själv skulle leva sin utmätta tid, vilken person man skulle vara, och hur man skulle välja att tillbringa de sista skälvande minuterna innan kometen kommer. Jag hoppas att jag aldrig behöver omsätta de tankarna till verklighet. 
 
Slutet är helt lysande läsning, och definitivt inte bara för ungdomar.
 
Fakta:
Förlag: Raben & Sjögren
Antal sidor: 511
Utgivningsår: 2018
 
Finsn på Bokus och Adlibris.
#1 - - Brita:

Tack för en trevlig blogg och fina boktips! Vi läser kanske lite olika, men det är bara bra.

Mats Strandbergs bok ska jag definitivt läsa, fast jag inte är någon ungdom utan mormor (ungdomlig?).Funderar lite över om det är bra för ungdomar att läsa sådana här ångestframkallande böcker. Nå, det ska jag ta ställning till när jag läst boken. Tack för tipset.

Har du läst Strandbergs Hemmet? Kuslig. Bättre än Färjan, tyckte jag.

Trevlig läshöst.

Svar: Ja läs Slutet, det tycker jag! Har läst både Hemmet och Färjan, mycket bra, men jag tycker att Slutet klår dom båda två.
Lotta - hyllan

#2 - - Emma:

Jag har precis hittat din blogg. Jag är svensklärare och har inte alltid tid att läsa alla ungdomsböcker. Här hittar jag lättsamma beskrivningar och bra tips som jag kan föra vidare till mina elever. Tack!

Svar: Vad roligt att höra, tack!
Lotta - hyllan