Någonstans brister himlen - Erika Olofsson Liljedahl

Bohuslän, sent 1920-tal. Trettonårige Elis och hans familj lever ett hårt och enkelt liv som fiskare. Arbetet är slitigt och dagarna förutsägbara. När Elis äldre syster en dag försvinner uppdagas också en mörk familjehemlighet.
 
Elis hela värld rämnar, och han tar ett drastiskt beslut. Han plockar på sig familjens få slantar och lämnar barndomens saltstänkta klippor bakom sig.
 
Kommentar:

Någonstans brister himlen var en bok som jag började läsa helt utan förväntningar, vilket som bekant är ett bra utgångsläge. Men jag fastnade direkt från första sidan och blev rejält överraskad av hur bra det faktiskt var.

Det är dels språket, som flyter fram och på sina håll blir närmast poetiskt. Det är en otroligt vacker berättelse att läsa. Jag fastnar också för miljöerna - den lilla fiskarstugan på Bohusläns kust, fisket, näten, Elis väl intrampade träskor och en stillsam, strävsam vardag. 
 
Sen förflyttar sig historien ner till Skåne, till Höganäs, och ett lite modernare Sverige med korsettfabrik och gruvindustri. Elis och systerns båda viljor krockar och det gamla krockar med det nya. Det är svårt att ta steget in i något okänt, det är svårt att hitta sig själv och den plats där man hör hemma. Men hemma är som bekant inte en plats.
 
Någonstans brister himlen är en finstämd och lågmäld berättelse, som berörde mig väldigt mycket.
 
Fakta:
Förlag: Historiska Media
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.
#1 - - Joelinda:

Roligt att läsa din recension, vi tycker väldigt lika ser jag! (Min ligger på autopublicering, för jag tror inte man "fick" recensera förrän den 1 april?). Det är extra roligt att bli så positivt överraskad, när man inte känner till författaren och inte har några tankar om romanen på förhand.

#2 - - Anna:

Jag har skrivit om den här boken idag och jag håller med dig om att det var fint att uppleva något så utan förväntningar. Jag gillade miljöerna och språket väldigt mycket!

#3 - - Jenny Eriksson:

Låter vackert! Jag gillar böcker med poetiska formuleringar.

#4 - - Västmanländskan :

Flyttar upp boken i läshögarna nu när blogginläggen om den börjar komma. Blir nog lagom helgläsning tänker jag.

#5 - - Johannas deckarhörna :

Nu fick jag väldigt höga förväntningar på denna 😉

Svar: Förlåt! ;)
Lotta - hyllan

#6 - - Annette:

Jag skall läsa den här också snart, jag blir så nyfiken på den när alla som jag sett har recenserat den, har lyft fram språket som något alldeles extra.