Lily och bläckfisken - Steven Rowley

Det här är en bok om att hitta den rätta: den som följer dig i vått och torrt, den du inte kan föreställa dig att behöva leva utan.
 
För Ted Flask en ensamstående, medelålders, aningen neurotisk man som aldrig fått rätsida på sina mellanmänskliga relationer heter den rätta Lily. Hon råkar vara en hund. En 12-årig tax, närmare bestämt, som precis blivit diagnostiserad med en hjärntumör.
 
Kommentar:

En historia om en hund med en hjärntumör låter ju som världens sorgligaste historia. Det är det också. Men det är också väldigt fint, väldigt roligt, och alldeles, alldeles underbart.

Jag älskar karaktärerna. Ted är helt oemotståndlig. Hur kan man inte älska honom? Jag älskar hans inre monologer och hans dialoger med Lily och med bläckfisken. Och Lily. Hund och människa  i ett. Hon pratar sådär som man tror att en hund skulle prata om den hade röst samtidigt som hon frågar saker som ett barn skulle fråga sin förälder. Kärleken mellan Ted och Lily är inte mindre än den mellan en far och hans dotter. Det är lätt att relatera till Ted och hans känslor, och alla som någon gång förlorat någon som står dem nära kan känna igen sig i Ted och hans agerande. 

Jag älskar språket. Det finns stycken som är fantastiskt vackert skrivna, och det finns små tänkvärda meningar här och var som får en att stanna upp. Jag älskar också de små inslängda kapitlen där Ted tillexempel listar alla sina smeknamn på Lily, eller alla tillfällen då han varit en fegis.

Det här skulle ha kunnat vara en sentimental och tårdrypande historia men den blir aldrig det. Det finns genomgående humor och knasigheter som balanserar upp. Teds samtal med Lily och med bläckfisken (vars cyniska och arroganta röst är perfekt gestaltad) gör det här till ett obeskrivbart äventyr. Och när Ted ger sig ut på sin resa över havet, likt en väderbiten sjöman á la Hemingways Den gamle och havet eller Melvilles Moby Dick, för att besegra odjuret/bläckfisken/döden så vet man inte längre vad som är fantasi och vad som är verklighet.

Det här är en sådan bok som jag vill sätta i händerna på varenda en jag möter. Det är en bok om livet och döden, om sorg, om kärlek. Framför allt om kärleken och livet. Jag gråter floder, men inte bara för att det är så sorgligt utan mest för att det är så himla fint. Den kärleken som Ted känner för Lily, allt han gör för hennes skull, åh det är så fint!

Det här är en helt oemotståndlig bok, oförglömliga karaktärer och en historia jag kommer att bära med mig länge, länge.

Jag har läst boken på engelska, Lily and the Octopus.

Fakta:
Originaltitel: Lily and the Octopus
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Antal sidor: 286
Utgivningsår: 2017

Finns på Bokus och Adlibris.

#1 - - Midnatts Ord:

Jag fick hem denna som en överraskning i brevlådan. Det verkar vara en väldigt fin bok som jag gärna vill läsa. Men inte just nu. När jag insåg att boken skulle beröra en dödssjuk hund så har jag lagt undan den så länge. Var inte längesedan jag förlorade min hund och i höstas gick två av våra katter bort hastigt. Men någon gång ska jag läsa den.

Svar: Åh vad tråkigt med dina djur, jag förstår om det inte känns som rätt läge att läsa. Men trots det sorgliga så är det ändå en väldigt fin berättelse.
Lotta - hyllan

#2 - - Marine:

Åh! Den här måste jag bara läsa! Som mamma till fyra hundar så tror jag att jag är likadan...😉