Sekten på Dimön - Mariette Lindstein

På en dimmig och vindpiskad ö utanför Bohusläns kust, har en New Age-rörelse slagit sig ner. Deras karismatiske ledare, Franz Oswald, har utvecklat en lära, ViaTerra, som sägs återställa själslig frid och kroppens naturliga balans. Rörelsen har en magnetisk dragningskraft på kändisar och makthavare i höga positioner.
 
Sofia Bauman, som precis tagit sin universitetsexamen, blir fascinerad av Oswalds lära. Osäker på vad hon vill göra med sitt liv, och charmad av Oswald, antar hon hans jobberbjudande. Snart blir hon dock varse de enorma uppoffringar som engagemanget kräver. Och när sommaren ger vika och höstdimman driver in och slukar ön, börjar hon undra om hon blivit indragen i en sekt.
 
Samtidigt anar hon att det finns en skillnad mellan rörelsens ansikte utåt och Oswalds avsikter, och ju fler stenar hon vänder på, desto mer ångrar hon sitt beslut. Men Oswald styr med järnhand och ett elstängsel har rests runt sektens ägor. Vägen tillbaka till ett normalt liv förvandlas långsamt till en mardröm. För ingen har någonsin lämnat ViaTerra.
 
Kommentar:

Sekter är fascinerande och otäcka - och väldigt intressanta att läsa om. Det är spännande att följa hur sekten på Dimön växer fram och hur medlemmarna sakta bryts ner. Mariette Lindstein har själv varit medlem i scientologkyrkan så hon har en del personliga erfarenheter när det gäller sekter.

Sekten på Dimön är både lättläst och spännande, det går snabbt att ta sig igenom de dryga 500 sidorna. Jag har en del problem med dialogen på sina håll, och det är många ordval som inte känns helt naturliga, men det är ingenting som förstör läsningen.
 
Sekten på Dimön är första delen i en planerad trilogi - jag kommer säkert att läsa de andra två delarna, men det känns också som att det hade räckt bra med denna enda bok. Den avslutas på ett bra sätt och jag känner mig ganska färdig med Dimön och alla karaktärerna. Håller verkligen storyn för tre delar? Återstår att se.
 
Fakta:
Förlag: Mörkersdottir förlag
Antal sidor: 545
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
#1 - - Mariette Lindstein:

Hej och tack för fin recension av Sekten på Dimön. Kul att du gillade. Och visst kan man alltid jobba på att förbättra dialogen. Andra delen kommer 15 augusti. Den handlar om livet efter en sekt som ibland kan bli värre än när man är fast. Tredje delen handlar om barn som växer upp i en sekt. Samma karaktärer i alla böckerna. Jag hoppas att du ska känna att karaktärerna utvecklas under berättelsen. Det är egentligen en lång berättelse. Varför det har blivit såhär är att det är lätt att tro att allt är över men man lämnar. Men sekter släpper inte sina grepp lättvilligt. Och konsekvenserna det kan ha för ens egen och ens barns framtid kan bli ödesdigra. Fast det finns ju alltid ljus vid slutet av tunneln för de flesta. Tack igen. Mariette PS: Nu blev jag faktiskt så nyfiken på vad du kommer att tycka om fortsättningen att jag funderar på att skicka dig ett förbands-ex av andra boken (som redan är tryckt). Om du är intresserad skicka mig ett mejl: mariettel2000@yahoo.com Trevlig sommar!! Mariette

#2 - - Mariette Lindstein:

PSS: Skrev lite snabbt. Ska såklart vara förhands-ext och lättvindigt. Sorry. Mariette

#3 - - Västmanländskan :

Jag har också precis läst den, men inte hunnit blogga om den. Jag drogs verkligen med i den här berättelsen och fullkomligt slukade den!