Plommonträdet - Ellen Marie Wiseman

"Blomma där du är planterad", är rådet Christine Bölz får av sin älskade farmor. Men den sjuttonåriga Christine, som kommer från en fattig tysk familj, vet att det finns en hel värld utanför den lilla by hon är uppväxt i. En värld hon vill uppleva tillsammans med sin älskade Isaac Bauerman, sonen i den rika judiska familj där hon arbetar som tjänsteflicka.
 
Men det är inte bara deras skillnad i ställning som hotar den framtid som Christine och Isaac drömmer om. Snart befinner de sig i en verklighet där lagar och regler förbjuder dem att vara tillsammans. Christine kommer att möta Gestapos vrede och genomgå Dachaus plågor för mannen hon älskar.
 
Kommentar:

Plommonträdet berättar historien om Christine som växer upp i andra världskrigets Tyskland. Hon går från tonåring till vuxen under krigsåren, både i år och erfarenheter räknat. 

 Någonstans i gränslandet mellan ungdomsroman och vuxenroman skulle jag placera den här historien, som jag tycker är ganska ojämnt berättad. Rent läsmässigt och spänningsmässigt flyter det på, men det finns en del brister. Början är väldigt lång och omständig, det är många beskrivningar och detaljer. Slutet däremot forceras fram. Vissa händelser lyfts fram som viktiga, för att sedan glömmas bort. Vissa saker är inte helt logiska eller trovärdiga, men jag fängslas ändå av historien så det gör inte så väldigt mycket för helhetsintrycket. 
 
Det jag gillar mest är det tyska perspektivet. Här möter vi inte bara onda nazister utan det "vanliga" folket. De där som gjorde som de blev tillsagda, som bara hängde med, som inte såg eller kanske inte ville se. De som gjorde vad som krävdes för att överleva. 
 
En bra, men väl så enkel, historia från andra världskrigets skugga.
 
Fakta:
Originaltitel: The Plum Tree
Förlag: Modernista
Antal sidor: 457
Utgivningsår: 2013
Första meningen: För sjuttonåriga Christine Bölz började kriget med en överraskande inbjudan till Bauermans höstfest.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Carolina läser, Böcker emellan och Boktokig.
#1 - - Håkan Wester:

Jag är imponerad av hur fort du betar av böcker. Jag skulle va enormt nöjd om jag klarade hälften så många :) Köper du mycket böcker eller är du flitig besökare på biblioteket?

Tråkigt att boken inte var så bra. Men jag tänkte på en grej. Du skrev inget om vilken period av kriget den utspelar sig. Är det under hela kriget eller bara i början? Och får vi följa henne i krigets efterdyningar då landet är ockuperat av Sovjet och västmakterna? I sådana fall skulle jag kunna va intresserad av boken :)

Å andra sidan känner jag mig ganska trött på andra världskriget. Det har varit för mycket av filmer och böcker från den tidsperioden. Jag tycker att det skulle va intressantare med andra epoker.

Svar: Jag köper de flesta faktiskt... är inte så mycket för att låna böcker, har lite fobi för att läsa låneböcker i sängen till exempel... :)
Plommonträdet börjar 1938 och fortsätter fram till efterdyningarna med allt vad det innebär. Om du inte har läst Ken Folletts Århundradet-trilogi så kan det vara ett tips. Det är tre tegelstenar som följer Europas utveckling under 1900-talet, fokus på första världskriget i del 1, andra i del 2, och kalla kriget i tredje delen. (Jag har inte läst tredje delen än)
Lotta - hyllan

#2 - - Håkan Wester:

Jag har inte tänkt på biblioteksböcker på det viset. Men du har rätt. Vem vet var de varit tidigare :) Vad tror du om en roman/novell där en lånebok är huvudperson och vi får följa den mellan olika läsare. Rätt experimentellt va :)

Jag har inte hört talas om Ken Follets triologi men den låter intressant. Skriver upp på böcker-att-läsa-listan :)