Den store Gatsby - F. Scott Fitzgerald

Nick Carraway flyttar till New York för att göra karriär. I West Egg på Long Island hyr han en liten villa, alldeles intill en magnifik herrgård. Där pågår festerna dygnet runt och gräddan av det fina folket kommer och går. Mannen som äger huset är den legendariske Jay Gatsby.

Jazzerans och det dekadenta 1920-talets portalverk har den kallats, Den store Gatsby. Den finns alltid högt på listorna när 1900-talets romaner blir listade. Här är det amerikansk överklass, nyrika möter gamla pengar, uppåtsträvare, ytlighet, dekadens och diverse utsvävningar. Kärlek, svartsjuka och undergång. De 167 sidorna rymmer mycket.
 
Gatsby är skriven 1925, men jag slås av hur förvånansvärt modern och tidlös den känns. Även om den fångar tidsandan så finns det inget daterat över berättelsen. Jag tänker också att det finns mycket av Gatsby i böcker som Donna Tartts Den hemliga historien eller Erin Kellys Grenar av gift.
 
Jag undrar också hur mycket av det här som är hämtat direkt från F. Scott Fitzgeralds egna liv, hans stormiga relation till hustrun Zelda, otrohet och festande. Det är hur som helt en fascinerande och tidlös berättelse. En klassiker helt enkelt. Och jag älskar omslaget på den här nyutgåvan från Modernista.
  
Fakta:
Originaltitel: The Great Gatsby
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2015 (1925)
Översättning: Gösta Olzon
Antal sidor: 167
 
Finns på Bokus och Adlibris.
#1 - - Linnea:

Den här har jag tänkt läsa sedan den senaste filmatiseringen var aktuell. Men det har inte blivit av ännu. Kanske dags att ta tag i den! Den verkar läsvärd. :)

#2 - - Mrs E:

Omslaget är riktigt vackert!

#3 - - Ljufa:

Jag tyckte väldigt mycket om Den store Gatsby! Håller med dig att den är tidslös. Spännande tanke att den skulle kunna vara baserad på hans egna liv...

#4 - - Caroline:

Vilket vackert omslag på en av mina favorit klassiker. Det vore intressant att läsa mer om Fitzgeralds liv.

Svar: Ja, det skulle jag också gärna läsa mer om. Det verkar vara ett händelserikt liv, men kort.
Lotta - hyllan

#5 - - Anna:

Jag har börjat på Gatsby flera gånger men kommer liksom aldrig in i den...Kanske jag ska ta nya tag när jag läst ut den nyss påbörjade boken?
A

Svar: Jag tyckte den var lätt att komma in i, ge den en chans till :)
Lotta - hyllan