Spår – Lena Sundström

En kall vinterkväll 2001 förs två män ut till ett väntande flygplan på Bromma flygplats. De har fått sina kläder uppskurna av maskerade män i rånarluvor, och barfota leds de ut till planet försedda med blöjor, overaller, handbojor, fotbojor och huvor. Dagen därpå torteras de av Mubarakregimens säkerhetstjänst i Egypten.

Två år senare börjar tre journalister nysta i historien om de två egyptierna och ett mystiskt flygplan med beteckningen N379P som dyker upp på en rad platser runt om i världen där människor samtidigt verkar försvinna spårlöst. Spåren leder in i en värld med hemliga CIA-agenter, italienska åklagare och en flygflotta med exklusiva affärsplan som transporterar en mycket speciell typ av last.

Kommentar:
Lena Sundström fick mycket beröm och belönades med både Guldspaden och Publicistklubbens stora pris för sin förra bok, Världens lyckligaste folk, en knivskarp reportagebok om våra danska grannar. Nu har hon satt tänderna i en av Sveriges största politiska skandaler, utvisningen av Ahmed Agiza och Mohammed Alzery.
 
Det här är ett fall som jag naturligtvis läst om och känner till, men jag har inte följt historien, vad som hände och varför. Jag har bara fått i mig delar här och där via nyhetsrapporteringen, men jag har aldrig satt mig in och följt händelserna från A till Ö. Lena Sundström gör ett lysande jobb med att bryta ner och bena upp allting till en rafflande dokumentär thriller. Till punkt Ö kommer vi förstås inte – det finns allt för många obesvarade frågor som bara kan besvaras från högsta regeringsnivå, och trots tolv år och regeringsskiften fortsätter det vara obehagligt tyst.
 
De grävande journalisterna Fredrik Laurin, Joakim Dyfvermark och Sven Bergman hyllas som hjältar för sitt arbete, och det med all rätt. Vi behöver fler grävande journalister som inte ger sig förrän de hittar den där sista lilla pusselbiten. Det är beundransvärt all den tid som läggs ner och det engagemang som är deras drivkraft.
 
Jag får stanna upp flera gånger när jag läser för att försöka ta in vad det egentligen står. Har det här verkligen hänt, i Sverige. Det präktiga, bror Duktig-landet ljuger för FN och vägrar lämna ut information. Tjänstemän som blundar istället för slå larm. Och hela spelet med CIA, agenter och falska identiteter får det att kännas som att jag befinner mig mitt i ett avsnitt av Homeland. Fast på riktigt. Man kan bli konspiratoriskt lagd för mindre. Och att det här inte fått ÄNNU större genomslagskraft ger en riktigt dålig smak i munnen. 
 
Lena Sundström gör historien och skandalen tillgänglig, med sitt sätt att skriva gör hon händelserna både fängslande och lättbegripliga. Det är politik på hög nivå, men det är inte en byråkratisk eller tung bok. Med sina skönlitterära inslag läser man den som en spänningsroman. Och väl värd att läsas är den, detta dokument av världen och Sverige efter den 11 september.
 
Fakta:
Antal sidor: 378
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Min vän, min broder, du kan inte ana vad jag har gjort för att gömma detta brev till dig.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går…