Innan jag somnar - SJ Watson

Föreställ dig att du förlorar minnet varje kväll när du går och lägger dig och att du vaknar upp nästa dag utan att minnas gårdagen eller något som hänt innan dess.

Du minns inte vad du heter, vem du är eller människorna omkring dig. Du minns inte vem mannen är som du vaknar upp bredvid varje morgon. Främlingen säger att han är din man. Talar han sanning? Och kan du lita på honom?
 
Välkommen till Christines värld.
 
Kommentar:
Innan jag somnar är en psykologisk och klaustrofobisk spänningsroman av bästa sort. Det är Christine som är berättaren, och till största delen får vi följa händelserna genom hennes dagboksanteckningar. Det ger en ganska snäv bild, som att titta igenom ett nyckelhål nästan, vilket bidrar till att bygga upp en tät och tryckande stämning.
 
Det svindlar när man försöker sätta sig in i Christines situation. Att varje dag vakna upp med ett blankt minne och inte veta vad som hänt de senaste tjugofem åren. Vem kan man lita på?
 
Visst finns det en del saker som jag kanske inte köper, och om jag börjar fundera närmare på alla detaljer så hittar jag luckor, men det spelar ingen som helst roll. Det här är rafflande spänning från första sidan till sista och jag njöt av läsningen. Just nu håller Innan jag somnar på att bli film av Ridley Scott med Nicole Kidman och Colin Firth i huvudrollerna. Mumma.
 
Fakta:
Originaltitel: Before I Go To Sleep
Förlag: Bazar
Antal sidor: 234
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Sovrummet känns obekant.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 
Andra som bloggat om boken är Hundöra, Litteraturkvalster & småtankar, och Bookis.
#1 - - Madde:

Gillade boken väldigt mycket!
Kul att det blir film av den!

#2 - - Annika:

Jag blev positivt överraskad när jag läste den här boken för ett tag sedan, och ända sedan dess har jag letat efter nya alster av samma författare. Har dock inte hittat några ännu, men jag hoppas att det kommer inom kort.

#3 - - Feelgoodbibliotekarien:

En av de läskigaste böcker jag läst på länge. Så skrämmande att vara begränsad av sitt eget förlorade minne.

#4 - - Litteraturkvalster:

Det känns som en perfekt bok att göra film på. Ska bli spännande att se om de lyckas bygga samma stämning som författaren.

#5 - - Lotta - hyllan:

Jag tror att det kan bli en bra film! Det kändes som en film när man läste den tycker jag, och det brukar båda gott.

#6 - - Sara:

Vad kul med film också! Funderar bara lite på hur de ska lägga upp det, kan tänka mig att det blir en hel del voiceovers med dagbokscitat :)