Och bergen svarade - Khaled Hosseini

Syskonen Pari och Abdullah lever i den fattiga byn Shadbagh i Afghanistan. När fadern inte längre kan försörja den växande familjen väljer han att - till Abdullahs stora förtvivlan - sälja Pari till en familj i Kabul. Syskonens saknad efter varandra ekar genom tid och rum, men den dag de äntligen återförenas är det kanske redan för sent?

Kommentar:
"Romanen hela världen väntat på". Och inte minst jag. Två av mitt livs starkaste läsgråtsupplevelser är Flyga drake och Tusen strålande solar, Khaled Hosseinis tidigare böcker. Båda otroligt vackra, väldigt gripande och mycket fängslande historier. Så mina förväntningar var på topp inför Och bergen svarade. Hosseini har mycket att leva upp till.

Det här är en hjärtslitande familjesaga som spänner över Afghanistan via Europa till USA, från 50-tal till nutid. Att Hosseini är en skicklig berättare råder det inga som helst tvivel om. Han skapar minnesvärda karaktärer, målar upp levande miljöer och väger sina ord på guldvåg. 

Början och slutet av boken är de allra starkaste delarna, rent av lysande. Syskonrelationen mellan Abdullah och Pari griper verkligen tag i mig. Efter en magnifik inledning så skiftar handlingen både tempo och fokus, och det blir inte alls lika bra. Flera partier känns överflödiga och flera karaktärer som känns onödiga introduceras. Jag önskar att Abdullah hade fått mer utrymme.

Och bergen svarade är riktigt bra, men jag upplever inte samma magi som efter Flyga drake och Tusen strålande solar. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Är det han? Är det jag? För många karaktärer? Fel fokus? Jag vet inte. Det går inte rakt in i hjärtat utan missar målet en smula. Men det är ändå en känslosam läsupplevelse och en mycket fin bok. Mycket fin.

Fakta:
Originaltitel: And The Mountains Echoed
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 364
Utgivningsår: 2013

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är BooksABC, Zellys bokblogg och Lottens bokblogg.

#1 - - Lottens Bokblogg:

Ja, som du såg gick den rakt in i hjärtat på mig:-) Men jag kan hålla med om att alla delar av historierna inte var lika starka.

#2 - - Frida:

Hej, jag undrar ifall du kan ge mig lite tips på hur en bra bokblogg ska vara. Jag blev faktiskt inspirerad utav din hemsida och startade en egen nu i dagarna. Hur ofta bör man slänga in en recension och har du något tips på hur man får besökare att stanna, för det har du verkligen lyckats med när det gäller mig? :)
Tack på förhand!
Frida

#3 - - Lotta - hyllan:

Hej Frida, jag kan inte kommentera i din blogg så jag skriver här istället. Jag vet inte om jag har några särskilda råd att ge dig, det är bara att köra på så märker du eftersom vad som funkar för dig och bloggen :)