Beautiful Creatures - Kami Garcia & Margaret Stohl

När sextonårige Ethan möter den nya mystiska tjejen Lena, inflyttad till det lilla sydstatssamhället Gatlin, slår det gnistor. Hennes gröna ögon, mörka hår och gåtfulla personlighet fascinerar Ethan. De dras obevekligt till varandra, men deras kärlek är farlig och hotar att avslöja mörka hemligheter ur det förflutna.

En okänd värld av magi väntar på att slå klorna i Lena. Hennes krafter håller på att vakna, och hennes kärlek till Ethan kan inte få fortsätta. Men Ethan är beredd att göra vad som helst för att inte förlora Lena. Han tänker inte ge upp.
 
Kommentar:
Lagom till att filmen Beautiful Creatures får biopremiär så kommer boken ut på svenska under samma namn. Det här är första delen i en serie på fyra, och det snackas om att den ska fylla tomrummet efter Twilight. Jag vet inte jag, men jag har svårt att se Alden Ehrenreich (som spelar Ethan Wate) som en blivande tonårsidol. Han är lite för ospännande. Min bild av bokens Ethan och Lena går inte ihop med valet av skådespelare heller, men det är väl sällan man är nöjd med castingval.
 
Beautiful Creatures är en lång historia. Låååång. Det finns många sidor att fördjupa sig i karaktärerna och lära känna dem, men problemet är att det inte händer. Ethan, Lena, och alla de övriga medverkande är platta eller stereotyper. Vi lär aldrig riktigt känna dem. Allt sker på ytan. För att vara ett kärlekspar så slår det väldigt lite gnistor mellan Ethan och Lena. Kemin finns inte där. Jag vill att det ska ånga mellan boksidorna, men det gör det inte. Det är ung, förbjuden kärlek, men det märks inte. Deras förälskelse är bara ord från författarna, ord utan känsla bakom.
 
Det finns mycket potential i storyn, men utförandet hade kunnat vara bättre. Jag är försiktigt nyfiken på de övriga delarna, men jag tror faktiskt jag är mer nyfiken på att se filmversionen än böckerna. Det händer inte ofta.
 
Fakta:
Originaltitel: Beautiful Creatures
Förlag: Semic
Antal sidor: 520
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Det fanns bara två sorters människor i vår stad.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 
#1 - - Anna (med näsan i en bok):

Jag fullkomligt älskade den här boken! (Och avskydde Twilightböckerna...)

#2 - - Elin - Bokparadiset:

Håller helt med dig gällande castingen till filmen, hur kunde de välja han som Ethan?! inte alls som jag föreställt mig honom!

#3 - - Erica:

Och nu till något helt annat... Har du läst något av Elizabeth George? Och i så fall vad tyckte du?

#4 - - Mia Eggimann:

Men va trist, jag stod och håll i boken idag faktiskt,,men ångra mig..Tur det,,
Mia

#5 - - Lotta- hyllan:

Anna - jag gillade twilight, första boken, men sen gick det utför. Men jag kan ändå tycka att Bella & Edward var lite mer spännande att läsa om än Ethan & Lena.

Erica - jag har inte läst Elizabeth George. Borde jag?

#6 - - Erica:

Jag har läst några och gillar det här med engelsk landsbygd, misstänka flera olika, tjocka böcker.. Hon beskriver karaktärerna bra. Jag har gillat de flesta, någon som har känts lite väl lång kanske. Dock är det många år sedan jag läste de första så det hade egentligen varit intressant att läsa de igen för att se om man tycker likadant nu.(Men vem har tid med det när det finns så mycket annat att läsa..? :))

Läser just nu en av hennes senare, Denna dödens kropp. Det var däför jag började fundera på om du läst något av henne..

#7 - - Fru E:

Intressant att du inte gillade särskilt mycket! Jag har mest läst hyllningar hittills. Jag tyckte också mest om första Twilight-boken (och sista delen faktiskt!). Och ja, du borde faktiskt läsa E G. :)

#8 - - Författardrömmar:

har läst många positiva recensioner och blivit lite nyfiken på att läsa dem, men nu är jag inte lika nyfiken längre,

#9 - - Helenas bokhylla:

Jag håller helt med dig om kärlekshistorien; jag läser att de är förälskade men jag "känner" det inte. Det är för mycket 'tell' och för lite 'show'.