En fager mö - Joyce Carol Oates

För sextonåriga Katya är arbetet som barnflicka i den fashionabla kuststaden Bayhead Harbor ett välförtjänt avbrott från tristessen i industrihålan i New Jersey där hon har växt upp. En lång, löftesrik sommar ligger framför henne och i den välpolerade staden finns utsikten om ett nytt och bättre liv.
 
Under en promenad med familjens två små barn möter Katya en charmerande äldre herre. Marcus Kidder är en förmögen och respekterad allkonstnär som gör djupt intryck med sina konstverk, sin klassiska musik och sitt författarskap. I hans hus vid havet uppslukas Katya av en förtrollad värld som står i skarp kontrast till hennes egen bakgrund, kantad av missbruk och kriminalitet. Men när hon blir ombedd att sitta modell för ett porträtt ställs deras vänskap på sin spets. Vad är mr Kidders egentliga avsikt?
 
Kommentar:
Att Joyce Carol Oates är en mästerlig författare har jag sagt mer än en gång. Men allt hon gör är inte lika bra. Jag går inte så långt som att säga att En fager mö är dålig, men den äcklar mig från första sidan till sista. Och det är väl kanske en bra sak: att en historia får mig att känna något, vilken känsla det än är.
 
Klasstillhörighet, könsroller och utsatta kvinnor är återkommande teman i JCO:s produktion, så även i En fager mö. Men den här gången kan jag inte riktigt ta till mig det och utforska vad hon vill säga, för jag fastnar vid det där äcklet och obehaget och kan inte komma förbi det. Hon är lite för ung och han är lite för gammal för att det ska vara trovärdigt. Han är ingen snäll och oskyldig farbror som vill dricka te, han groomar henne precis dit han vill. Att Katya blir bländad av hans rikedom och livsstil kan jag förstå, men hans håriga gubböron och doft av gammal krita och kranium borde inte direkt väcka någon sextonårings romantiska känslor. Det är bara äckligt. 
 
Läs gärna Oates, men läs hellre Älskade syster eller någon annan av hennes böcker.
 
Fakta:
Antal sidor: 212
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Det började helt oskyldigt.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Mettes pocketblogg, Malins bokblogg, Bokmania, Annika Koldenius och Beroende av böcker.
#1 - - Lena:

Måste verkligen läsa Joyce Carol Oates. har ett par böcker av henne i bokhyllan.

#2 - - Viran:

Läste boken förra året, fick samma känslor inom mig som du. Såg fram emot att läsa en Oates, men blev mest förbannad när jag läste den här. Tur att den inte var så tjock! Äckel, avsmak och ilska väcktes inom mig... Det kändes mer som att en gubbsjuk manlig författare skulle ha skrivit boken.
Tyvärr är den nog inte så osannolik, en ung kvinna från dåliga psykosociala förhållanden kan nog i värsta fall charmeras av en artig, förmögen och stilig man om än åldrad. Det är väl därför man blir förbannad, att hon inte vet något annat än att män är som den jämnåriga kille som brutalt knullade henne eller som den äldre gentlemannen.
Jag ville elda upp boken! haha