Czeslaw Waluszewski räddas ur Nazi-Tysklands koncentrationsläger och anländer år 1945 till Malmö. Därifrån transporteras han till ett utlänningsläger i Hälsingland. I världen utanför lägret möter han människor helt utan kunskap om förintelsen och ett svenskt samhälle som till stor del är opåverkat av det världskrig som har splittrat hans familj.
Märkt av sina upplevelser kämpar Czeszlaw hårt för att börja ett nytt liv i Sverige. Han möts av värme och finner kärleken, men plågas av svåra mardrömmar. När kommunisterna tar makten i Polen misstänker svenska Säpo honom för att vara spion och börjar övervaka honom. Det visar sig snart att de inte är ensamma om att intressera sig för den polske krigsflyktingen.
Kommentar:
Med en blick över axeln är Daniel Waluszewskis debutroman. Han har grävt i myndighets- och Säpoarkiv för att berätta sin farfar Czeslaws historia. Och det är en spännande historia vi får ta del av.
Czeslaw kommer till Sverige 1945 från Auschwitz, via karantän i Malmö, till ett utlänningsläger i Hälsingland. Han bär med sig hemska minnen, vet inte vad som hänt med resten av hans familj, och försöker anpassa sig till sin nya tillvaro. Han möter en pastor som blir hans vän och en länk in i samhället, men han möts också av misstänksamhet.
Det här är både en spännande roman och ett intressant tidsdokument. Jag kan inte låta bli att dra paralleller till dagens flyktingmottagning, stundtals känns det som att det här lika gärna hade kunnat utspela sig 2012 med långa handläggningstider, oempatiska tjänstemän och ogillande från lokalbefokningen. Visst har det hänt en hel del, visst har vi större förståelse och mer kunskap, men fortfarande finns det unga utlandsfödda killar som bemöts hånfullt av studievägledare när de har ambitioner att studera, och fortfarande finns det folk som spottar på den som har fel hudfärg.
Fängslande, fascinerande och läsvärt!
Fakta:
Antal sidor: 335
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Där var den.