Bästa läsäventyret fyller 20 år

I år är det 20 år sedan Outlander av Diana Gabaldon publicerades för första gången, ett år senare såg den svenska översättningen Främlingen dagens ljus.

Det här är böckernas bok, läsäventyrens läsäventyr, och första boken i en serie på hittills sju delar. Rejäla tegelstenar, varje del är runt 1000 sidor tjock.

Historien tar sin början efter andra världskrigets slut då Claire Randall och hennes man Frank reser till Skottland för att lära känna varandra igen efter krigsårens påtvingade separation. Vid en utflykt till häxringen Craigh na Dun förflyttas Claire bakåt i tiden till 1743 där de skotska klanerna kämpar ett blodigt frihetskrig mot den engelska kungamakten. Där möter hon Jamie Fraser och mellan dem växer en passion som är starkare än tid och rum. Claire inser att Jamie är mannen hon väntat på i hela sitt liv. Men kan hon stanna kvar? Eller måste hon resa tillbaka...?

Jag har sällan eller aldrig blivit så fängslad av en bok som jag blev av Främlingen. När jag första gången läst ut den så började jag direkt om att läsa den från början igen, och det har aldrig hänt. Totalt har jag nog läst den fem gånger. De övriga böckerna i serien har jag läst två varv, med undantag för senaste boken An echo in the bone som jag bara läst en gång. Hittills. Jag kommer att läsa den på svenska så småningom, men jag väntar tills bok nummer åtta närmar sig. Diana hoppas att hon har den klar hösten 2012.

I väntan på bok nummer åtta kan man alltid låta sig frestas av den här specialutgåvan av Outlander som släpps i juli. Den har ett lyxigt omslag i fuskläder, bokmärke, tidsaxel, kartor, och smakprov på cd från Outlander: The Musical.

Den som vill ha ett signerat ex kan beställa det från Dianas lokala bokhandel, Poisoned Pen där hon tittar in och signerar böcker varenda vecka. Det gäller för alla hennes titlar, i alla format, och böckerna finns på flera olika språk. Vill man ha en personlig hälsning så kan man även få det, bara man mailar och talar om vad det ska stå. De skickar böcker även till Sverige.

 

#1 - - Stéphanie:

Åh, jag älskar också de böckerna! Sitter som på nålar tills Som ett eko kommer ut i pocket. Måste ha alla i likadan utgåva =)

#2 - - Mandelhjärta:

Nu blev jag nyfiken! ;)

Tack för tips!

#3 - - Malin:

Åhhh... Dessa böckerna är SÅ bra. Vet inte hur många gånger jag läst om de första fyra

#4 - - Lotta - hyllan:

Mandelhjärta: You're in for a treat.... ;-)Stéphanie och Malin: Ja dom är verkligen bra! Speciellt de första, de har tappat lite mot slutet, känns lite slarvigt skrivna, men eftersom man älskar Claire och Jamie och alla andra så läser man dem så gärna ändå. Men jag hoppas mycket på nästa bok, hoppas den är riktigt bra!

#5 - - Cicci:

Jag har läst de fem första böckerna, men det var flera år sedan. Jag tyckte de var riktigt bra, då de hade ALLT. Just nu har jag fått låna dem som ljudböcker av en kompis så jag håller just nu på att lyssna på "Främlingen" igen. Hade tänkt ta mig igenom alla i sommar. :-)

#6 - - Anna (med näsan i en bok):

Kanske en bok att läsa om:) För kanske tio år sedan läste jag Outlander och två (tre?) till på engelska. Älskade dem.

#7 - - Sara:

Jag håller med om att Outlander verkligen är ett läsäventyr. Jag läste hela boken i ett svep (nästan) på en strand i Thailand och var tvungen att stanna uppe till 3.45 på natten för att läsa ut den, för det gick inte att sluta.Är inne på bok fyra nu, men var tvungen att ta en paus för jag blev lite halvless. Har hittills inte tyckt att den är lika bra som första och andra boken, fast längtar tills Brianna kommer in. Tror att det kan liva upp serien lite.Jag har hört rykten om att en filmatisering av första boken är på g :)

#8 - - jilina:

Gjorde en bokbeställning på adlibris, men det dök upp nåt oväntat så kunde inte hämta ut paketet. Bokpaketet innehöll alla 7 delarna av denna serie. Jag fastnade och blev intresserad. Ska ta och best om igen framöver och ska då ta denna serie igen.

#9 - - Susanne:

Här är en till som älskar Outlanderserien! Jag har plöjt igenom först alla sex böckerna för att läsa den sjunde. Det tog några månader, kan bara läsa när jag lagt mig pga studier.

Men jag blev lite besviken på den sjunde boken, kändes som om den bara var skriven för att stilla oss som väntade på boken. Men jag ska läsa om den igen innnan sommaren är över för att se om jag har samma uppfattning då.

#10 - - Lotta - hyllan:

Susanne: Jag håller helt med, senaste boken var en besvikelse. På sina håll var den hur långrandig som helst, och vissa intressantare händelser var forcerade. Slutet var också mycket konstigt, så jag hoppas hon tar god tid på sig med nästa bok så att den blir riktigt bra. För berätta, det kan hon!