Ann Cleeves återvänder till Shetlandsöarna

Den som brukar läsa min blogg känner säkert till min vurm för Ann Cleeves Shetlandskvartett. Svart som natten, Vita nätter och Rött stoft hör till mina absoluta favoritdeckare, och jag har rekommenderat dem till alla jag stött på. Men så kom fjärde och avslutande delen, Blå gryning, och den förstörde allt. Slutet var en katastrof och ett mycket dåligt avslut på en serie. Hade det som hände hänt i bok ett eller två eller tre vore det en helt annan sak, men inte i den sista.

Jag har sörjt i snart ett år och till och från varit småirriterad på det ovärdiga slutet. Jimmy Perez förtjänade mer än så och vi läsare förtjänade mer än så. Men, jag har lämnat ilskan bakom mig och lugnat mig så pass mycket att jag mailade Ann och frågade henne (trevligt och snällt) om hon kommer att skriva fler böcker om Jimmy Perez. Och det ska hon! Hon förklarade också varför hon gjorde som hon gjorde med slutet, vilket jag inte skriver ut här för att spoila för den som inte läst boken, men man kan säga att hon gjorde det just för att kunna skriva fler böcker om Perez. Och det köper jag.

Allt är förlåtet bara fler böcker kommer. Nu hoppas jag bara att det inte tar allt för länge innan vi får återvända till Shetlandsöarna. Men jag kan vänta på min favoritkommisarie Jimmy Perez nästan hur länge som helst. Bara han kommer tillbaka nån gång så är jag nöjd.

Under tiden, om man är sugen på mer av Cleeves, kan man läsa hennes serie om Vera Stanhope. Första boken Dolda djup kommer ut på svenska i april, och så småningom kommer även tv-serien.
#1 - - Cissi (Bokstunder):

Nu känns det bättre. Men lite lurad känner jag mig fortfarande eftersom det hette att det bara skulle bli fyra böcker. Men även hon måste ju få ändra sig :-) och det är vi ju bara glada för.

#2 - - Boklusen:

Vad kul att du mailat henne och frågat!! Häftigt!

Håller med dig om att det är bra att det kommer fler böcker och det låter spännande att det finns ett motiv till slutet i den senaste boken, även om jag inte förstår det just nu.

#3 - - boksnoken:

Jag har inte förlåtit henne än... Men kanske jag gör det så småningom, när jag förstår varför hon gjorde som hon gjorde...

#4 - - Lotta - hyllan:

Det handlar lite om att lycka är tråkigt att skriva om, och tråkigt att läsa om. Och visst är det ju så. Men visst måste han bli lycklig till slut i alla fall. Annars får jag göra personligt hembesök... ;)

#5 - - Hanneles bok-paradis:

låter som en trevlig plats

#6 - - Lotten:

Va - vad skoj att du mejlat henne! Jag har ändå svårt att förlåta henne det slutet, jag var ledsen i kroppen långt efteråt. Inte för att alla slut måste vara lyckliga, men det kändes bara så fel. Men det blir spännande. Sa hon när hon planerar det?

#7 - - snowflake:

Vad kul! Och bra att hon svarade.

Jag förstår henne precis, brottsutredare ska inte vara för lyckliga. Även om jag också blev chockad över slutet i Blå gryning.När du skriver att Dolda djup är den första om Vera Stanhope blir jag glad, för det måste ju vara den jag har: Hidden depths. Trots att jag läste nånstans att det skulle vara den tredje, men så elaka kan de ju inte vara med titlarna, eller hur?

#8 - - Lotta - hyllan:

Snowflake: Om jag fattat det rätt så är Dolda djup tredje boken om Vera, men den första som översätts till svenska. Jag tror att tv-serien, som också kommer i svensk tv, börjar på bok nummer tre, för att sen följas av ettan och tvåan. Så säkert är det därför trean blir första boken i Sverige.Lotten: Jag känner också så, det var ett ovärdigt slut. Men, kommer det fler så kan jag förlåta. Jag vet inte när de kommer, tror inte hon börjat skriva än.#9 - - L*:

Jag har läst de tre första delarna i serien om Vera Stanhope: The Crow Trap, Telling Tales och just Hidden Depths. En fjärde finns också på engelska: Silent Voices.

Tycker verkligen om Vera (+ alla personer runt om, som precis i de andra böckerna tar minst lika stor plats som själva utredaren) och känner samma känsla som i Shetlands-kvartetten! Men jag har ju sparat på Blue Lightning, så efter att ha läst detta inlägg är jag ju lite nervös över att min Cleeves-förälskelse ska naggas i kanten...

#10 - - Lotta - hyllan:

L* - Vad kul att Vera-böckerna också är bra! Jag har beställt hem Dolda djup, och nu blev jag ännu mer pepp på att läsa!

Fortsätt du att spara på Blue lightning.... ;-)