When God Was a Rabbit - Sarah Winman

Ibland ser man direkt på omslaget när en bok kommer att vara bra. Jag föll pladask för det här omslaget, för titeln, och när jag väl började läsa fortsatte jag att falla. Och jag har inte rest mig än.

When God Was a Rabbit
är den sortens bok man bör veta så lite som möjligt om innan man börjar läsa den. Det är svårt att berätta om handlingen utan att avslöja för mycket, men i korta drag är det en berättelse om en bror och en syster. En berättelse om barndomen, att växa upp, vänskapsband, familjerelationer, glädje, tragedi och allt däremellan. Det handlar om hur våra barndomsupplevelser formar oss och definierar oss även i vuxen ålder. Men mest av allt är det en berättelse om kärlek i alla dess former.

Elly är bokens huvudperson och berättare. Historien tar sin början 1968 när hon föds, därefter får vi följa hennes uppväxt under några år på 70-talet, och sedan får vi möta henne igen i vuxen ålder några år innan och efter millennieskiftet. Genom Elly får vi lära känna storebrodern Joe, bästa vännen Jenny Penny och en belgisk hare som fått namnet Gud (därav titeln). Det är några av de många färgstarka karaktärer som finns runt henne, och de som betyder allra mest.

Det ligger en speciell stämning över berättelsen. Där finns ett mörker, en melankoli, som står i sådan perfekt kontrast till Ellys oskuldsfulla barndomsröst. Det ligger där, inte uttalat, utan snarare mellan raderna. Men här finns också mycket humor och glädje, lite magi, och även en del tårar.

Det är svårt att tro att det här är Sarah Winmans debutbok, Winman som i vanliga fall är skådespelare, för den är alldeles lysande välskriven och känns så mogen. Språket är vackert och poetiskt och drar mig in i handlingen. Jag fick på riktigt gåshud av vissa formuleringar, och det är ett tecken på att det är bättre än bra! Det här är definitivt en av årets stora läsupplevelser. Bitterljuv, melankolisk läsning när den är som allra bäst, och en bok som jag kommer bära med mig länge, länge.
Fakta:
Förlag: Headline
Antal sidor: 325
Utgivningsår: 2011
Första meningen: I divide my life into two parts, not really a Before and After, more as if they are bookends, holding together flaccid years of empty musings, years of the late adolescent or the twentysomething whose coat of adulthood simply does not fit.

Finns på Bokus och Adlibris.
#1 - - Clara:

Jag såg också direkt på omslaget och titeln att jag vill läsa den så jag läser så lite som möjligt av ditt inlägg för jag är en sådan som inte ens vill läsa baksidetexter innan jag har läst boken. Den läggs direkt i önskelistan!

#2 - - Johanna Renling:

Jag hoppar också innehållet av boken :D

Hade jag sett denna bok så hade jag köpt den.

Så jag hoppas att den finns på pocketshop när vi åker söderöver så ska den inhandlas och bli påsklovsläsning!

#3 - - Denise:

Jag har precis läst boken och tyckte den var mycket bra. Jag gillade hur författaren fick fram budskap utan att skriva det i klartext utan man fick läsa mellan raderna och tänka efter själv. Rekommenderar verkligen den här boken.