Om förlag och recensionsexemplar

Malin skrev ett intressant inlägg om förlagens generositet (eller brist på) när det gäller recensionsexemplar. Jag har inte riktigt samma erfarenheter som henne, och det är lite märkligt att vi får så olika bemötanden från samma förlag.


De stora förlagen brukar vara ganska generösa mot mig. Norstedts, Rabén & Sjögren, Wahlström & Widstrand eller Forum brukar oftast skicka de böcker jag frågar efter. Natur & Kultur likaså, men det är ett tag sedan jag var i kontakt med dem. Albert Bonniers är ganska ojämna, och sämst i skaran. Ibland har jag fått den bok jag vill ha, andra gånger får jag inte ens ett svar. Forma Books hör också till de ojämna – ibland mailar de och erbjuder böcker, ibland skickar de inte ens de jag frågat efter.


Mindre förlag som Kabusa Böcker, Telegram Förlag och Basil Förlag svarar och skickar blixtsnabbt. Vanligen är även Pocketförlaget och Månpocket generösa och snabba. Ordfront är också riktigt bra. Extra trevligt tycker jag det är med förlag eller författare som sjäva tar kontakt och frågar om de får skicka en bok (Telegram Förlag, Simona Ahrnstedt, Piratförlaget m.fl) Då slipper man känna sig som en tiggare, vilket jag gör ibland. Speciellt när det är återkommande kontakter med samma person hela tiden...


Jag har nog aldrig varit med om ett förlag som mailat ett nekande svar (däremot har förlag låtit bli att skicka utan att meddela det) - och det är faktiskt riktigt dåligt för dem själva. Om jag frågar efter en bok är det ju för att jag är intresserad av den. Om jag inte får ett nekande svar från förlaget så går jag omkring där hemma och väntar på min bok - som sen aldrig kommer. När jag slutligen inser att jag nog inte får någon bok är den inte längre rykande färsk, intresset har hunnit svalna, det har kommit andra böcker som lockar mer, och jag kanske känner att jag kan vänta tills den kommer i pocket. Det leder till en läsare och en recension färre. Skulle dom svarat "Nej tyvärr" på mitt mail istället så hade jag kanske köpt den själv, läst den, gillat den, och tipsat om den.

#1 - - Malin:

Hej!Vad kul att höra om andras erfarenheter kring detta. Känns som att det har varit ett lite tystlåtet ämne som ingen riktigt velat skriva om.Jag har besvarat din kommentar i min blogg :)Malin

#2 - - Marias bokliv:

Jag skall kika på Malins inlägg med, ville bara säga att jag fått svar, även om det varit nekande, alla gånger utom en. Jag tycker ju att det är rätt dåligt att inte ens kunna besvara ett mail

#3 - - Sue:

Intressant inlägg! Känner igen mig i mycket. Det jag ogillar allra mest är de som svarar en gång med någon följdfråga (tex hur många besökare bloggen har) och sen inte svarar igen när de fått mitt svar.

Själv har jag en familjeblogg där böcker bara är en kategori och då tror jag vissa förlag tackar nej bara därför - trots att det då egentligen dyker upp en hög läsare som inte skulle hittat böckerna i vanliga fall. :)

#4 - - anna:

Åh, jag måste nog göra en liten undersökning av det här.

#5 - - Lotta - hyllan:

Maria: Ja, visst är det dåligt att inte ens svara på ett mail. Det hör till vanligt hyfs.Sue: Det är också värt att tänka på, din blogg når ju en helt annan målgrupp än de renodlade bokbloggarnas.Anna: Gör det, blir spännade att läsa! :)

#6 - - Lisa H:

Har aldrig fått något rec-ex och har inte heller bett om det. Funderar dock på att göra det - så era upplevelser och diskussioner är väldigt intressanta! :)