En förtjusande man - Marian Keyes

Alla minns var de befann sig när de fick veta att Paddy de Courcy skulle gifta sig. Men för fyra kvinnor har nyheten om den karismatiske politikern särskild betydelse...

Stylisten Lola har all anledning att vara intresserad av vem Paddy ska gifta sig med - för även om hon är hans flickvän är hon inte den blivande bruden. Förtvivlad flyr hon från Dublin till en stuga vid havet. Journalisten Grace följer efter henne till den idylliska småstaden eftersom hon har bestämt sig för att gräva fram sanningen om de Courcys förlovning. Grace kände Paddy för länge sen, varför kan hon inte glömma honom?

Graces syster, Marnie, kanske skulle kunna kasta ljus över historien, men hon är alltför upptagen med att hålla ihop sitt perfekta liv - men är det så perfekt? Och hur är det egentligen med den blivande fru de Courcy? Alicia är fast besluten att bli den perfekta politikerhustrun, men känner hon verkligen den riktige Paddy de Courcy?

Fyra kvinnor. En vansinnigt förtjusande man. En mörk hemlighet som binder dem samman.

Kommentar:
Marian Keyes är känd för att blanda humor med allvar i sina böcker, och ofta hittar hon den rätta balansen för att det ska bli en underhållande historia. Här är det mer allvar än glädje. Det är en ganska tung chick-lit, tung i formatet - 737 sidor i pocket! - och även i handlingen. (Även hennes senaste bok, Oväntat besök på Star Street, har många mörka inslag. En förtjusande man är dock betydligt bättre.)

Tunga grejer alltså - och många. Här handlar det om alkoholism, depression, cancer, misshandel, sexuellt utnyttjande kryddat med illegala flyktingar, cross-dressing, utpressning och så vidare. Det är kanske lite väl många ingredienser i mixen. Att dessutom följa fyra kvinnors historier är också lite mycket. Var och en har material till en helt egen bok, det är många lösa trådar som inte riktigt får plats att breda ut sig utan lämnas hängande i luften. Lola är min favorit av de fyra, och också den historia som bjuder på mest humor, även om jag inte är särskilt förtjust i den avhuggna dagboksform som den berättas i.

Den som vill ha en lättsam snabbläst chick-lit kanske inte bör välja just denna bok av Keyes, men om du vill läsa en underhållande historia som räcker länge, och innehåller både allvar och skratt, så är det här ett bra val.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 737
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Alla minns var de befann sig när de fick veta att Paddy de Courcy skulle gifta sig.
#1 - - Cathrine:

Jag blev lite förvånad över hur allvarlig boken också var. Men tyckte att den var bra och det var en bra streckläsningsbok. Började läsa i bilen å väg ner till Frankrike i sommras. Började i Oslo och slutade i Nice :)

#2 - - Bokbrus:

Jag håller med om att "En förtjusande man" är mycket bättre än "Oväntat besök på Star Street".Boken är definitivt läsvärd och har ett mervärde än de typiska Keyes böckerna.

#3 - - Magdalena:

Oj, va' olika vi tycker... :) Jag älskade Star Street! Den berörde mig, fick mig att skratta och gråta och allt däremellan, jag njöt riktigt ordentligt av läsupplevelsen. Är ganska precis halvvägs genom En förtjusande just nu, och jag måste säga att det är den klart tråkigaste, spretigaste och minst tilltalande/fängslande av Keyes böcker hittills :( Vet inte ens om jag har lust att läsa resten... är inte nyfiken på resten av berättelsen helt enkelt, och känner mig inte brydd om nån av rollfigurerna heller... vilket förvånar mig, för Keyes har sedan länge länge hört till mina absoluta favoritförfattare. Allvaret har jag inget emot, mer själva berättandet och rollfigurerna... känns ansträngt, oäkta och osammanhängande på nåt sätt. Förvånande, återigen, med tanke på vem boken är skriven av...

#4 - - Lotta - hyllan:

Magda: Jag förstår hur du menar med En förtjusande man, den är spretig och det kan bli oengagerat med så många historier att berätta. Men jag gillade den! Speciellt Lolas berättelse som sagt. Star Street är den sämsta Keyes jag läst, det där överanturliga förstörde hela boken.