Vackra lögner – Lisa Unger
Tänk om din familj är en annan än den du tror
Tänk om ditt liv endast är en samling vackra lögner
Om Ridley Jones hade tagit sovmorgon hade hon fortfarande varit en lycklig ung kvinna med en kärleksfull familj och en framgångsrik karriär i New York. Den här morgonen ville ödet annorlunda. På väg till ett möte räddar hon en liten pojke från att bli överkörd.
Men efter några veckor som hjältinna i massmedierna tar berömmelsen en skrämmande vändning. Ridley får ett stort handskrivet kuvert utan avsändare. Det innehåller ett gammalt gulnat foto av en man, en kvinna och ett litet barn samt en lapp med ett telefonnummer och texten Är du min dotter?.
Ridleys trygga värld sätts i gungning. Hennes närmaste tycks plötsligt vara främlingar. Vem står på hennes sida? Kan hon ens lita på sin egen pojkvän?
Kommentar:
Det är är en bok som är precis som en B-film. Det är egentligen inget fel på handlingen, den är spännande och man vet inte riktigt vad som kommer att hända från en sida till en annan. Men jag stör mig fruktansvärt mycket på språket och författarens sätt att försöka göra huvudpersonen till min kompis. Den är i skriven i jag-form och fraser som ”Jag vet vad du tänker” och ”Du vet hur det är” finns på var och varannan sida i boken. Jag tycker inte om att bli intvingad i någon sorts kompisförhållande eller personlig relation när jag läser, sånt kommer automatiskt om boken bara är skriven på ett tilltalande sätt. Den här boken skulle säkert vara en helt okej film, men som bok är den inte någon höjdare. Så skippa den och läs något annat istället!
Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 312
Utgivningsår: 2007
Handlingens oförutsägbarhet är det drivande i boken. Jag-vet-tänket kallar jag själv lärdomsaktigt och snusförnuftigt i mitt eget inlägg om boken. Fick fundera en del kring mitt eget betyg och jag tror just att styrkan hos författaren ligger i det psykologiska tänket vilket höjde bokens poäng. Hade inte handlingen varit så spännande skulle jag säkert irriterat mig mer på jag-vet-attityden.
Jag har också svårt för böcker i monologform, det hindrar fantasin från att spela frit.