Vi for upp med mor - Karin Smirnoff

Modren har dött och vill begravas i sin hemby Kukkojärvi i Norrbotten. Tvillingarna Jana och Bror ärver hennes föräldrahem och blir snabbt varse att livet i Kukkojärvi är mycket annorlunda. De flesta människor lever enligt strikta religiösa regler där förbuden är många. Den som inte rättar in sig i ledet hamnar utanför, som snickaren Jussi och Magdalena. Bror lockas av bygemenskapen, de stora familjerna och männens självklara rättigheter. Jana gör sitt bästa för att bjuda motstånd.
 
Kommentar:
Vi for upp med mor är uppföljaren till den fantastiska Jag for ner till bror. Att få sin debutroman nominerad till Augustpriset måste sätta press på skrivandet, men det märker man inget av hos Karin Smirnoff. Kanske för att tvåan var nästan klar vid det laget? Eller så är det för att hon bara fortsätter på samma spår. Det är samma historia som spinner vidare i samma stil. Och det funkar precis lika bra den här gången, kanske till och med ännu bättre.
 
Det här är glesbygd noir, misär och mörker, med en stor portion svart humor. Och det är tur att humorn finns där, för annars skulle man inte orka läsa. Det är för mycket elände. Jag njuter när jag läser. Kukkojärvi är en uppdiktad plats, men man känner igen sig. Det är Norrbotten, inland, småbyar, laestadianism eller nästan korpelarörelse. Det är Överkalix, Morjärv, Pite55. Alla ortsnamn och miljöer är bekanta för mig vilket känns som en extra krydda i läsningen.
 
Den här gången kommer vi janakippo närmare in på livet. Hon blottar sig mer och mer, och det är spännande att följa. Jag ser väldigt mycket fram emot den tredje och avslutande delen.
 
Fakta:
Förlag: Polaris
Antal sidor: 349
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Nora eller Brinn Oslo brinn - Johanna Frid

Hur svartsjuk får man bli? Hur ofta kan man titta på en främmande människas Instagram? Hur mycket mensvärk måste man ha? Är Norge paradisets mittpunkt?
 
Johanna är ihop med Emil. Emil har en exflickvän som heter Nora. Nora är allt ­Johanna inte är: vacker, norsk, offentligt älskad i ­sociala medier. När Johanna av en slump får reda på att Emil och Nora ska ses inleder hon en grundlig efterforskning om Nora på Instagram – en undersökning som inte tycks kunna få ett slut. Samtidigt förtärs Johannas kropp inifrån; inte bara av svartsjukan, utan också av en genomborrande, ändlös smärta i livmodern.
 
Kommentar:
Åh Gud vad jag hatar den här boken. Tjejer som Johanna växer upp och blir kvinnor som Ester, världens värsta romankaraktär. Jag borde ha förstått från början att det här inte är en bok för mig, men jag lockades av omslaget och de positiva lovorden. Jag borde ha förstått att det var Lena Andersson-fans och Ester-fans som hyllade.
 
Är det seriöst skrivet så fattar jag det inte. Är det humor, så fattar jag det inte heller. Jag blir mest bara sur. Bitarna om endometriosen, den verkliga smärtan och det verkliga problemet, passar inte riktigt in här och hamnar också i bakgrunden för den sjukliga svartsjukan. Jag kan förstå sjuklig svartsjuka, hur den äter och tär, men jag kan inte förstå det här självhatet och självplågeriet och totala avsaknaden av självkänsla och självinsikt. Stackars Emil vad han måste dras med.
 
Fakta:
Förlag: Ellerstedts
Antal sidor: 334
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Hem till Scupper Island - Kristan Higgins

Man kan helt klart säga att Nora Stuarts liv förändras den dagen hon blir påkörd av en saneringsbil. Ena stunden är hon en framgångsrik läkare på ett av Bostons bästa sjukhus och i nästa sekund vaknar hon själv upp på en brits bara för att höra hur hennes pojkvän stöter på den snygga sjuksköterskan.
 
Skadad på fler än ett sätt beger sig Nora tillbaka till Scupper Island den lilla ön vid Maines kust där hon växte upp men dit hon inte återvänt på femton år. Dags att möta allt det där hon försökt förtränga: en ytterst speciell mamma (som precis har börjat tjäna pengar på kramterapi), en syster som sitter i fängelse och dessutom alla minnen från det där sista året på high school. Det finns flera människor som inte vill ha tillbaka Nora till Scupper Island, men även sådana som kommer förändra hennes liv till det bättre.
 

Kommentar:
Hem till Scupper Island är en härlig romantisk feelgood att grotta ner sig i. Den svänger från svartaste svarta till mys, värme och en hel del svart och dråplig humor. Den är både väldigt fasansfull och väldigt rolig. En lyckad blandning!

Jag älskar den här sortens böcker som får mig att känna mig som hemma. Jag längtar till Scupper Island, jag vill umgås med alla (nåja), och bo där på en husbåt. Och på nåt sätt är det själva grundtemat i boken också - att hitta hem.

Det enda minus är slutet som jag tycker kom lite för hastigt och kanske inte blev lika lyckat som resten av boken. Men det kan jag leva med, för resten är näst intill perfekt.

Hem till Scupper Island är varm och härlig sommarläsning att njuta av.

Fakta:
Originaltitel: Now That You Mention It
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 402
Utgivningsår: 2019

Finns på Bokus och Adlibris.